epa11395071 Placards are set up in front European Parliament from where the broadcast of the results of the European Elections will be aired on Sunday, 09 June at 18h CET, in Brussels, Belgium, 07 June 2024. European Parliament elections will be held in the European Union's 27 member countries from 06 to 09 June 2024 with around 360 million Europeans eligible to vote, the European Union says on its website. The EU Parliament is directly elected every five years by the citizens of the European Union. EPA/OLIVIER HOSLET
EPA
4.10.2024., 06:00
PRIORITETI EUROPLJANA

Građane najviše muče rastući troškovi života

Kao glavni razlog slabe izlaznosti na lipanjske izbore za EP hrvatski građani naveli su nezainteresiranost za politiku

Rast cijena i troškova života te stanje u gospodarstvu bili su dva ključna poticaja europskim građanima da iziđu na izbore za Europski parlament u lipnju ove godine, rezultati su najnovijeg ispitivanja Eurobarometra o stavovima birača i prioritetima građana.

Na europske parlamentarne izbore, na kojima je ove godine zabilježena najveća izlaznost u posljednja tri desetljeća, za 42 posto ispitanika inflacija se pokazala kao glavni motivator, za 41 posto njih to je bilo stanje u gospodarstvu, a za njih 34 posto glavni okidač bila je međunarodna situacija. Sličan udio ispitanika izdvaja i obranu demokracije i vladavine prava - 32 posto.

Postizborno istraživanje EU parlamenta pokazalo je da ni Hrvati nisu izuzetak kad je riječ o primarnim temama i problemima koji su ih ponukali da iziđu na te izbore. Međutim, u znatno većem postotku od prosjeka EU-a, s obzirom na to da je čak 56 posto ispitanika u Hrvatskoj na prvo mjesto svrstalo rastuće troškove života, zatim gospodarstvo - 55 posto, a socijalna zaštita i pristup zdravstvenoj skrbi bili su treća motivacija - za njih 37 posto.

“Građani su nam dali mandat da djelujemo, ponudimo odgovore i rješenja te pozitivno utječemo na njihovu svakodnevicu. Ispunit ćemo očekivanja. Sljedećih tjedana Europski parlament će pomno nadzirati novu Europsku komisiju kako bi osigurao da se doista bavi pitanjima koja su prioritetna za građane. To su troškovi života, gospodarstvo, demokracija, vladavina prava, migracije i sigurnost. Europski parlament nastavit će raditi na tome da glas građana u EU-u bude važan", prokomentirala je te rezultate postizbornog ispitivanja predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Osijek 09. 06. 2024, Izbori za EU parlament, Izborno mjeso u Osnovnoj skoli Tin Ujevic.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Analiza Eurobarometra upućuje na to da za brojne građane u EU-u glasanje na europskim izborima postaje navika. Na pitanje zašto glasaju, njih 46 posto odgovorilo je da to uvijek čine, 42 posto da je to njihova građanska dužnost, a 20 posto ispitanika reklo je kako želi dati potporu političkoj stranci koja im je bliska. Birači u EU-u su odluku za koga će glasati uglavnom temeljili na tome koliko su stranački programi bliski njihovim idejama i vrijednostima.

Na europskim izborima u lipnju odaziv birača EU-a bio je 50,74 posto, što je najviše u posljednjih 30 godina i slično izlaznosti 2019. godine. U odnosu prema tim izborima, povećan je odaziv u 16 od 27 država članica. Da se njihov glas u Uniji čuje, smatra 56 posto ispitanika. Na početku desetog saziva povjerenje u europsku parlamentarnu demokraciju izrazito je visoko - čak 42 posto građana ima pozitivnu predodžbu Europskog parlamenta, što je najviše dosad zabilježeno za taj indikator, pokazuju podatci Eurobarometra.

Hrvatski građani nisu slijedili europski trend, jer su s 21,35 posto bili na samom začelju kada je riječ o odazivu birača na EU izbore. Za glavne razloge ispitanici u Hrvatskoj naveli su nezainteresiranost za politiku, njih 30 posto, i uvjerenje da glasanje ništa ne mijenja - 19 posto. 

POTPORA HRVATA UNIJI IZNAD PROSJEKA

U kontekstu loše izlaznosti i političke nezainteresiranosti, zanimljiv je podatak da je u Hrvatskoj potpora Uniji iznad europskog prosjeka. Čak 56 posto građana ima ukupno pozitivnu predodžbu. Na razini EU-a, s druge strane, 48 posto ispitanika u odgovoru ističe pozitivnu, a 16 posto negativnu percepciju. I u prepoznavanju koristi od članstva građani u Hrvatskoj su znatno iznad europskog prosjeka. Njih 85 posto smatra da je članstvo korisno, prije svega zbog novih mogućnosti za rad - 51 posto, poboljšanja standarda života, njih 33 posto, a potom gospodarskog rasta te mira i sigurnosti, po 31 posto.