Zagreb, 04.10.2024 - Konferencija za medije Instituta za istraživanje hibridnih sukoba o temama uspostave novog nacionalnog provjeravatelja (fact-checker) informacija iz domena obrane i sigurnosti i 9.Zagrebačkog sigurnosnog foruma. Na fotografiji Gordan Akrap.foto HINA/ Denis CERIĆ /dc

Gordan Akrap

Hina
4.10.2024., 19:21
VAŽNOST TOČNIH INFORMACIJA

ATENA će razotkrivati dezinformacije u vrijeme ratnih sukoba

Institut za istraživanje hibridnih sukoba predstavio je u petak projekt ATENA (Analiza Točnosti mEdijskih NApisa), koji će provjeravati točnost informacija (fact checker) iz područja obrane i sigurnosti te razotkrivati dezinformacije u vrijeme ratnih sukoba.

“Prva dezinformacija koja se često spominje je rat u Ukrajini, a radi se o agresiji na Ukrajinu. Rat u Ukrajini nam ne govori ništa, govori samo koja se vrsta sukoba događa na teritoriju Ukrajine, a ne odgovara na pitanje 'zašto' i 'tko'", rekao je predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap. To je samo jedan od primjera dezinformacija kojima su preplavljene društvene mreže još od početka pandemije COVID-19, a koje posredno nanose štetu u procesu donošenja odluka, istaknuo je Akrap. "Stalno se govori i o tome da je NATO prekršio obećanje koje je dao 1990-ih godina da se neće širiti na istok. To se stalno ponavlja u javnosti i služi kao opravdanje za rusku agresiju na Ukrajinu i kao opravdanje da se politička situacija u Europi mora vratiti na polazne postavke od 1990-ih. O tome ćemo napisati jednu široku analizu", kazao je.

Pozivajući se na rezultate provedene analize, predsjednik Instituta napomenuo je da se IP adrese preko kojih u hrvatski medijski prostor dolaze dezinformacije o ruskoj agresiji na Ukrajinu, u velikom postotku podudaraju s IP adresama iz Rusije preko kojih su dolazile dezinformacije o pandemiji koronavirusa. Institut za istraživanje hibridnih sukoba neće se baviti samo dezinformacijama koje djeluju unutar Hrvatske. U sljedećim će danima uspostaviti suradnju s "fact checkerima" iz Ukrajine, Europske unije i NATO-a. "Informacije koje ulaze u njihov prostor, kao i u prostor Srbije i Crne Gore, želimo hrvatskoj javnosti prikazati kao stvarne posljedice propagande. Crna Gora je, primjerice, preplavljena dezinformacijama o NATO-u, EU-u i Hrvatskoj", rekao je Akrap.

Projekt ATENA financiran je nepovratnim EU sredstvima u iznosu od 5,97 milijuna eura i trajat će četiri godine, a na njemu će raditi 30 stručnjaka iz domena obrane i sigurnosti.