OSIJEK, 03. 09. 2020, ZELJEZNICKI KOLODVOR OSIJEK. UKIDA SE NOCNI VLAK ZA ZAGREB. HRVATSKE ZELJEZNICE. KORONA VIRUS, COVID-19.snimio GOJKO MITIC
GOJKO MITIĆ
3.10.2024., 11:23
POUČENI NEDAVNIM NESREĆAMA

Novom akcijom "Vlak je uvijek brži", HŽ upozorava na sigurnost

Iz Hrvatskih željeznica (HŽ) ponukani nedavnim stradavanjima na željezničkim prugama u četvrtak su pozvali na pojačan oprez u blizini pruga, podsjetivši da je "Vlak uvijek brži" i da zaustavni put vlaka iznosi i do 1500 metara, zbog čega ga strojovođa ne može zaustaviti u trenu.

Zaustavni put vlaka iznosi i do 1500 metara, zbog čega strojovođa, nakon što na pruzi uoči osobu ili automobil, vlak često ne može zaustaviti na vrijeme, upozorili su HŽ-a.

Kada netko strada u naletu vlaka, posljedice su strašne i u najvećemu broju slučajeva kobne. Uzrok stradavanja upravo je nepažnja onih koji preko pruge neoprezno prelaze ili se njome kreću, ističu u priopćenju.

Hrvatske željeznice već 24 godine provode edukativnu preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži" kojom djecu, mlade i odrasle uče o pravilima ponašanja u blizini pruge i opasnostima uz prugu.

Kako bi smanjili broj stradalih na željezničkim prugama, iz HŽ Infrastrukture upozoravaju da se preko pruge smije prolaziti samo na mjestima na kojima je to dopušteno i mora se poštivati i stati na znak STOP, poštivati upaljenu crveno svjetlosno-zvučnu signalizaciju, spuštene polubranike i tzv. Andrijin križ. 

Posebno upozoravaju da kotači bicikla, romobila ili sličnih prijevoznih sredstava mogu zapeti u tračnicama i tako ugroziti živote sudionicima u prometu.

Povećan oprez može spasiti živote, a korištenje mobitela ili slušalice na ušima prilikom prelaska pruge je posebno opasno jer zaglušuju zvukove vlakova i signale upozorenja, ističe HŽ. 

Upozoravaju i da je strogo zabranjeno igrati se na pruzi i u njezinoj blizini, na željezničkim mostovima, kao i penjati se na vagone i stupove kontaktne na kojima može doći do strujnog udara. Nakon nesreće nije uništen samo život stradalog i njegove obitelji, već posljedice cijeloga života trpi i strojovođa, poručuju iz HŽ-a.