Zagreb, 10.06.2021. - Dvojici osječkih sudaca Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću te poduzetniku Dragi Tadiću sudac istrage odredio je u četvrtak istražni zatvor, dok je suca Darka Krušlina pustio da se brani sa slobode kao i braća Mamić koji su u BiH. Na fotografiji Darko Krušlin odlazi sa Županijskog suda. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
2.10.2024., 19:22
ŽUPANIJSKI SUD U ZAGREBU

Zahtjev za izuzećem vijeća u slučaju korumpiranih osječkih sudaca - odbijen

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je zahtjev obrane za izuzećem svih članova vijeća koje treba odlučiti o osnovanosti optužnice protiv osječkih sudaca i braće Mamić, koji su ih navodno podmitili.

Željko Zrno, branitelj osječkog suca Ante Kvesića, zatražio je izuzeće predsjednika optužnog vijeća Dražena Kevrića i članova optužnog vijeća, no taj je zahtjev odbijen. Potom je Lucija Rakić Čule, braniteljica Zdravka Mamića, zatražila da se predmet radi ekonomičnosti prebaci sa zagrebačkog na osječki Županijski sud, o čemu će odlučivati Visoki kazneni sud.

Stoga još nije odlučeno o osnovanosti optužnice protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, trojice osječkih sudaca Darka Krušlina, Ante Kvesića i Zvonka Vekića te njegove prijateljice Nataše Sekulić, kao i osječkog poduzetnika Drage Tadića zbog primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem te pranja novca. Optužno vijeće Uskokovu optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.

Uskok u optužnici navodi da se Krušlin u studenome 2016., kao prvostupanjski uskočki sudac, družio sa Zdravkom Mamićem u svečanoj loži maksimirskog stadiona. Mamić je pritom, radi stjecanja naklonosti Krušlina kao suca, stavio u njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, koji je sudac uzeo. Prema optužnici Mamić je kao optuženik u nekoliko kaznenih postupaka protiv njega, njegova brata i drugih optuženika u više navrata, od 2017. do 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, osobno kontaktirao s Vekićem, također uskočkim sucem. Vekić je Mamiću, prema optužnici, obećavao da će koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih te prijateljskih odnosa sa sucima osječkog Županijskog suda, pa tako i okrivljenim Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za Mamića i suokrivljenike ishoditi povoljne sudske odluke.

Sukladno s dogovorom Zdravko Mamić je kao protuuslugu u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega i drugu dvojicu sudaca, ističe u optužnici Uskok. Osim toga, Zdravko Mamić je zajedno s bratom kontaktirao s Kvesićem u Širokom Brijegu, gdje su dogovorili kako će ga preko Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu. Zoran Mamić je potom, tvrdi Uskok, osigurao 100.000 eura. Mito od 100.000 eura na traženje Zdravka Mamića sucu Vekiću, za njega i Kvesića, predao je poduzetnik Tadić znajući koja je svrha predaje novca jer je nazočio sastancima i dogovorima sudaca s Mamićem. Uskok navodi i da su braća Mamić kao nagradu za pogodovanje podmirivala troškove putovanja Vekića i njemu bliskih osoba, među kojima je bila i Nataša Sekulić, u Dubai krajem 2017., ali i Vekićev odlazak na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. u Veliku Britaniju na trošak HNS-a. Vekića terete da je, zajedno s Natašom Sekulić, raspolagao dijelom novca koji je dobio od Mamića za ishođenje povoljnih sudskih odluka.

Prema Uskokovoj optužnici, Vekić i Sekulić kupili su dijelom tog novca nekretninu u Osijeku i automobil, a Vekić je kupio i nekretninu u Zadru te još jedan automobil. U optužnici se navodi i da je Sekulić u sefu banke držala novac koji je Vekić pribavio koruptivnim postupanjem.

VKS je u ožujku 2023. odbio zahtjev braće Mamić i njihovih suoptuženika da se drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama u sklopu zločinačkog udruženja premjesti s osječkog na Županijski sud u Zagrebu. Sud je u toj odluci istaknuo da suci čija je nepristranost dovedena u pitanje više ne obnašaju sudačku dužnost jer je Vekić razriješen na vlastiti zahtjev, a Krušlinu je izrečena stegovna kazna razrješenja od dužnosti. 

STEGOVNI POSTUPAK

Stegovni postupak protiv dvojice osječkih sudaca pokrenuo je početkom 2022. predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban nakon afere u kojoj ih je Zdravko Mamić prozvao zbog korupcije. Krušlin je bio predsjednik sudskog vijeća koje je osudilo Zdravka Mamića na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama, zajedno s bratom Zoranom i još dvije osobe.