radić ženeva forum gradonačelnika listopad 2024
GRAD OSIJEK
2.10.2024., 19:03
FORUM GRADONAČELNIKA U ŽENEVI

Osijek u raspravi o budućnosti gradova

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić sudjelovao je 30. rujna i 1. listopada na 4. Forumu gradonačelnika u Ženevi pod nazivom "Samit gradova budućnosti", a na poziv Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE). Kako je priopćeno iz Grada Osijeka, Forum je okupio gradonačelnike iz cijelog svijeta, koji su raspravljali o ključnim temama za budućnost gradova, uključujući održivi razvoj i financiranje razvoja, mir i sigurnost, znanost, tehnologija i inovacije, mladi i buduće generacije te transformacija globalnog upravljanja. Gradonačelnici su ujedno raspravljali o posljedicama i odgovornostima lokalnih vlasti u vezi s Paktom za budućnost, koji su usvojili šefovi država UN-a na Samitu o budućnosti u New Yorku 23. rujna.

“Drago mi je da je iz Hrvatske upravo Osijek prepoznat kao grad koji može znatno pridonijeti raspravama o oblikovanju bolje i održivije budućnosti gradova diljem svijeta. Osijek je, prema procjenama ekonomskih stručnjaka, grad pametnog i održivog rasta koji se sustavno razvija na temelju pametnih tehnologija, svjetskih investicija i ulaganja u infrastrukturu te koji primjenjuje načela održivosti u svim aspektima društva i gospodarstva. Na području Osijeka u tijeku su projekti u javnom sektoru vrijedni više od 350 milijuna eura, od čega je polovina europski novac te svi reflektiraju prioritete održivoga razvoja i zaštite okoliša", navodi Radić. Dodao je kako su ovakvi događaji ujedno dobra prilika ne samo za razmjenu iskustava i dobrih praksi između gradova nego i za promidžbu Osijeka u kontekstu međunarodne suradnje. Uz Radića na ovom je forumu bio i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

Osječko izaslanstvo sastalo se i s Gordanom Markotićem, stalnim otpravnikom poslova u Stalnoj misiji RH pri Uredu UN-a i ostalim međunarodnim organizacijama u Ženevi. Gradonačelnik je upoznao Markotića s kapitalnim osječkim projektima poput modernizacije tramvajske infrastrukture, nabave novih tramvaja i autobusa, Projekta Osijek 4, pročistača otpadnih voda u Hrvatskoj, gradnjom pet novih vrtića, kao i s novom koncertnom dvoranom. Predstavio je i velike strane investicije te dobre gospodarske pokazatelje, stoji u priopćenju.