TEST COVID KORONAVIRUS
PIXABAY
2.10.2024., 07:10
Nove varijante

COVID-19 ponovno prijeti: Tjedno se prijavi više od dvije tisuće oboljelih

HZJZ: Klinička slika COVID-a s novim varijantama slična je prijašnjoj

U Hrvatskoj se od lipnja bilježi porast broja prijava oboljelih od COVID-19, s nekoliko stotina prijava tjedno, a posljednjih je mjesec dana i više od 2000 prijava tjedno.

Podatci su to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kojima valja dodati da je na razini Hrvatske u 39. tjednu, odnosno od 23. do 29. rujna, zabilježeno nešto manje od 60 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Nove varijante

Najveći broj oboljelih, stotinjak i više na 100.000 stanovnika, zabilježen je na području Primorsko-goranske, Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije.

“Na temelju dosadašnjih podataka teško je procijeniti je li dosegnut vrhunac ljetnog epidemijskog vala ili ćemo u idućim tjednima bilježiti daljnji porast u broju novooboljelih", odgovaraju iz HZJZ-a na naš upit, dodajući kako je, prema podatcima Službe za mikrobiologiju HZJZ-a, u Hrvatskoj u uzorcima s kraja kolovoza i početka rujna prevladavala varijanta KP.3.1.1, koja je činila i 50 posto sekvenciranih uzoraka u prvoj polovini rujna, a u međuvremenu je u nekoliko uzoraka detektirana i podvarijanta XEC. Iako te nove varijante imaju neku od mutacija koje olakšavaju vezanje na stanice i izbjegavanje imunosnog odgovora, ni jedna od njih nije u skupini onih koje bi potencijalno zabrinjavale.

Navode također da je klinička slika COVID-a s novim varijantama slična prijašnjima, uglavnom blaža, a teži se oblici javljaju u osoba koje imaju višestruke kronične bolesti ili su starije dobi.

CIJEPLJENJE SE I DALJE PREPORUČUJE

Dr. Nikola Kraljik predlaže da se ponovno cijepe korisnici domova za starije osobe, zdravstveni djelatnici i svi oni koji imaju kronične i teže bolesti, posebno respiratornog trakta, kao i oni koji su teže kompromitirani ili su na nekim terapijama koje im posljedično smanjuju imunitet. Preporučuje cijepljenje i osobama koje imaju dijabetes, srčano-žilne bolesti, kao i zloćudne bolesti. “Cijepimo u NZJZ-u u Osijeku četvrtkom od 7.30 do 14 sati. Pacijenti se mogu interesirati i kod svojih izabranih liječnika. Također možemo otići nepokretnim i teže pokretnim bolesnicima u kućne posjete. Stvar je samo suradnje medicine i pacijenata”, zaključuje Kraljik.

Premda od svibnja 2023. nema obvezne mjere izolacije oboljelih i karantene bliskih kontakata, preporuka je da se oboljele osobe prvih pet dana bolesti ostanu liječiti kod kuće, nakon čega se, ako se dobro zdravstveno osjećaju, mogu vratiti svojoj svakodnevici, pri čemu se preporučuje još pet dana nositi FFP2 masku ako dolaze u kontakt s osobama koje imaju povećani rizik za teški oblik bolesti ili ako idu na neka okupljanja. "Preporuke za cijepljenje protiv COVID-a jednake su kao u jesen 2023. Kategorije stanovništva za koje je cijepljenje protiv COVID-a preporučeno vrlo su slične kategorijama za koje je preporučljivo cijepljenje protiv gripe. To su prvenstveno osobe s težim kroničnim bolestima, imunosuprimirane osobe te osobe starije dobi", poručuju iz HZJZ-a.

Da je situacija stabilna, i da od proglašenja završetka pandemije na području Osijeka i Osječko-baranjske županije nije bilo zabilježenih većih pojavnosti, u smislu potrebe za uvođenjem pojačanih mjera, potvrdio je za Glas Slavonije Nikola Kraljik, specijalist javnog zdravstva iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Opće mjere

“COVID se povremeno javlja sa svim svojim podvarijantama. Posljednjih godinu dana pojavila se prva podvarijanta i njoj se pomalo i s oprezom pristupalo jer je imala veći broj mutacija na svom šiljastom dijelu. Sada je već i na tu podvarijantu proizvedeno varijantno cijepivo protiv COVID-a", objašnjava Kraljik, napominjući da se radi o podvarijanti na koju je upozorila i Svjetska zdravstvena organizacija, a koja se s područja Francuske i Danske proširila diljem planeta. "Tamo gdje bi se pojavila, uglavnom je bila lokalnog karaktera. Imamo cjepivo i za tu podvarijantu, koje je dostupno našim sugrađanima", tvrdi dr. Kraljik.

Podsjeća da smo i ljetos imali povremenu pojavnost COVID-a, jer građani putuju i velika je fluktuacija ljudi. Upozorava kako sada dolaze hladniji dani i moramo voditi brigu o samima sebi, ali i svima drugima oko nas, odnosno odgovorno se ponašati kada je u pitanju svaka respiratorna infekcija. "To znači pridržavati se općih higijenskih mjera. Boravit ćemo sve više u zatvorenim prostorima, što znači da trebamo češće prozračivati prostorije, voditi brigu o osobnoj higijeni i da je posve normalno staviti masku i na radnom mjestu kako bismo poštedjeli naše suradnike", kaže Kraljik.

Prema njegovim riječima, cijepljenje nije masovna pojava, nego je ono individualno, fakultativno. "Nikoga se ne prisiljava na cijepljenje protiv COVID-a, ono je dobrovoljno i građani iskazuju svoju želju i potrebu za cjepivom. Sugrađanima plasiramo i cjepivo protiv nove podvarijante koja se pojavila. Cijepe se ljudi po izboru, ali savjet je da se cijepe osobe starije dobne skupine, svi od 65 plus godina, i to oni koji u posljednjih šest mjeseci ili nisu preboljeli COVID ili se nisu cijepili. Dakle, pola godine mora proći od posljednjeg cjepiva ili preboljenja", napominje Kraljik.