snimio Davor KIBEL,Osijek, 01.06.2016. Hotel Osijek, predstavljanje novog Glasa SlavonijeMario Mihaljević

Mario Mihaljević

Davor KIBEL
1.10.2024., 07:00
Uvodnik

Zašto nova cijena

Neugodnoj poslovnoj odluci o podizanju cijene našeg lista opirali smo se godinama, ali više nemamo izbora. Glas Slavonije od danas na kioscima stoji 1,40 eura

Kad je riječ o kavi, priznajem, pravi sam novinarski klišej. Šalica je uvijek u ruci, a zbog dobre ću kave prijeći pola grada. Sjećam se kad je espresso u kafiću bio pet-šest kuna, kao i kad se uoči uvođenja eura cijena zaokružila na vrijednost tog jednog novčića naše nove valute. Kao i sve koji su na tržištu, ekonomske su okolnosti danas taj isti mali espresso dotjerale do cijene od euro i pol, pa i više. Drugim riječima, u relativno kratkom vremenu cijena kave se udvostručila. Ne bi to bio nikakav problem da je takav scenarij ekskluzivan za taj napitak, no svi dobro znamo da to nije tako.

Pokušajte se sjetiti jedne stvari koja danas stoji onoliko koliko je stajala kad je kava bila šest kuna. Ne možete? Odgovor na to pitanje, možda i jedini, do danas je bio Glas Slavonije. Nekadašnjih osam kuna, a od 1. siječnja 2023. godine 1,06 eura (nismo, eto, ni tada podlegnuli trendu zaokruživanja cijena), već odavno nije održiva cijena. Glas Slavonije od danas na kioscima stoji 1,40 eura.

Odolijevali smo do kraja, borili se protiv divljanja cijena papira i poremećaja u globalnim opskrbnim lancima. Borili smo se protiv pandemije; od negativnih trendova izazvanih distanciranjem do mitova o papiru kao prijenosniku virusa. Sjetite se strelovitog rasta cijena energenata i posljedičnog rasta maloprodajnih cijena. Inflacija nije bila samo tema kojom smo se novinarski bavili nego i bič koji smo svi osjetili, i privatno i poslovno.

Neugodnoj poslovnoj odluci o podizanju cijene našeg lista opirali smo se, bez pretjerivanja, godinama. Uvijek vodeći računa o vama, našim čitateljima, ljudima s kojima dijelimo sve radosti i probleme života u Slavoniji i Baranji. Nažalost, spomenuti globalni poremećaji i tržišne okolnosti na koje izdavači nemaju nikakvog utjecaja nisu nam više dali izbora. Uz novu cijenu bit će i određenih noviteta u našim ponudama za pretplatnike, kao i dodatni popust od 20 posto za najugroženije među nama, za umirovljenike, što znači da će novine moći čitati po gotovo 50 posto povoljnijoj cijeni od maloprodajne.

Marketinški bi stručnjaci savjetovali da se koristimo izrazom “korekcija cijene”, no nikad vam nećemo “prodavati priču” - poskupljenje je poskupljenje. Ipak, i u trenutku kada trebamo priopćiti tu neugodnu vijest, svojevrsno zadovoljstvo pruža činjenica da je riječ o uistinu najnižoj mogućoj cijeni u ovim okolnostima. I dalje naše novine stoje manje od jednog espressa.

Vodeći regionalni medij poput Glasa Slavonije ima iznimno važnu ulogu kroničara društvenih, kulturnih i sportskih događaja svoga kraja, koju ćemo uvijek cijeniti i čuvati. No naš posao, naša misija, tu ne staje. Otvarat ćemo i poticati afirmativnu javnu raspravu oko svih tema bitnih za život našeg kraja. Iza nas su četiri okrugla stola na kojima smo učinili upravo to: okupili smo ugledne i uspješne pojedince, ljude bogatog znanja i iskustva koji su ponudili neke odgovore, ali i dali smjernice za nova pitanja.

Glas Slavonije u procesu je integracije s Novim listom, Glasom Istre i Zadarskim listom. Naša je međuredakcijska suradnja već urodila nekim zajedničkim projektima, kojih će u budućnosti biti sve više, što je jamac kvalitetnijih te sadržajno i tematski bogatijih izdanja. Povezivanjem Glas neće biti nimalo manje slavonski. Dapače, samo će osnažiti domaće, lokalne priče, Slavoncima i Baranjcima bliske teme, i sve to oplemeniti zajedničkim sadržajem. Sve to za manje od cijene jedne kave.