Zagreb, 10.08.2015 - Promet u trgovini na malo u Hrvatskoj kontinuirano raste 10 mjeseci zaredom, od kolovoza 2014. godine do sada, što je prvi slučaj takvog uzlaznog trenda od 2007. godine, odnosno prije početka krize, stoji u najnovijoj analizi Hrvatske gospodarske komore. Arhivska fotografija od 11.05.2015. godine prikazuje kupce u trgovačkom centru Konzum.foto HINA/ Damir SENČAR /ds
FaH
1.10.2024., 10:39
MALOPRODAJA

Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla 17. mjesec zaredom

U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji porasla već 17. mjesec zaredom na godišnjoj razini, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u trećem tromjesečju.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak izvješće o prometu u trgovini na malo, koje pokazuje da je u kolovozu, prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja realno pala za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine porasla za 5,7 posto.

Tako je potrošnja u maloprodaji porasla 17. mjesec zaredom na godišnjoj razini, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je rast iznosio 7,9 posto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 5,9 posto, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 7,3 posto.

U prvih osam mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao za 7,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Nastavlja se stabilan rast gospodarstva

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), snažan rast prometa u trgovini na malo u kolovozu ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i u trećem tromjesečju.

Prema podacima DZS-a, u drugom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao je već 14. kvartal zaredom, za 3,3 posto na godišnjoj razini.