Osijek, 01. 10. 2024, Trg Ante Starčevića 2. Župan Mato Lukić i podpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić potpisali pismo namjere o suradnji...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
1.10.2024., 16:02
POMOĆ HRVATIMA U BiH

Potpisano je pismo namjere o suradnji OBŽ-a i Hrvata u Republici Srpskoj

Želimo dati do znanja da postoji zajedništvo, ali i povezanost Hrvata iz Hrvatske i iz BiH

Pismo namjere o suradnji Osječko-baranjske županije i predstavnika hrvatskog naroda u Republici Srpskoj (Bosna i Hercegovina) u utorak su u Osijeku potpisali obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić i potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić.

Osijek, 01. 10. 2024, Trg Ante Starčevića 2. Župan Mato Lukić i podpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić potpisali pismo namjere o suradnji... Davor Pranjić.snimio GOJKO MITIĆ

Davor Pranjić

GOJKO MITIĆ

Na taj je način, iako je riječ o formalnom činu, ojačana već ionako jako dobra suradnja i podignuta na višu razinu.

- Svi znamo s kakvim se teškoćama i problemima nosi hrvatski narod kao jedan od tri konstitutivna naroda u BiH, pogotovo na području RS-a. Suočen je s problemima na lokalnoj i regionalnoj razini, ali i ako uzmemo u obzir globalne probleme u svijetu. Ovim činom također želimo dati do znanja da postoji snažno zajedništvo i povezanost Hrvata iz Hrvatske i iz BiH. To je zajedništvo bilo izraženo i u najtežim vremenima, a identitet hrvatskog naroda u BiH nikada nije bio upitan. I dalje ćemo raditi na očuvanju i jačanju identiteta hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, pogotovo na području Republike Srpske, zajedno ćemo raditi na projektima prekogranične suradnje i, što je posebno važno, na putu Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji – poručio je Lukić.

Također je istaknuo kako OBŽ, kao i cijela Hrvatska, svojim znanjem i iskustvom može pomoći BiH i hrvatskom narodu u njoj.

Osijek, 01. 10. 2024, Trg Ante Starčevića 2. Župan Mato Lukić i podpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić potpisali pismo namjere o suradnji...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

- Naše su vam institucije poput Regionalne razvojne agencije OBŽ-a na raspolaganju. I dalje ćemo surađivati na visokoj razini, a osim za financijsku pomoć stojimo vam na raspolaganju i za različite projekte poboljšanja infrastrukture, potrebe vjerskih zajednica, za kulturne manifestacije i kulturu općenito, a sve s ciljem očuvanja identiteta hrvatskog naroda na vašem području – zaključio je župan Lukić.

OD OBŽ-a UČE O EU PREGOVORIMA

Kao konstitutivan narod u Bosni i Hercegovini maksimalno se trudimo biti predvodnici njezina europskog puta, što se osobito vidi od kada je gospođa Borjana Krišto na čelu Vijeća ministara BiH, te smo dobili pretpristupne pregovore za Europsku uniju, istaknuo je Pranjić, naglasivši odličnu suradnju s Osječko-baranjskom županijom, od koje uče o pristupnim pregovorima, sada i o Schengenu, i svim benefitima koje daje europska zajednica. “Sava za nas nije granica, nego mjesto preko kojeg možemo i trebamo komunicirati kako bismo izvukli sve benefite na korist kako hrvatskom narodu tako i ostalima u Bosni i Hercegovini”, rekao je Davor Pranjić.

Potpredsjednik Republike Srpske iz redova hrvatskog naroda Davor Pranjić podsjetio je kako Hrvati u RS-u i dalje posjeduju golemu imovinu, odnosno zemljišta u svom vlasništvu, koja se uglavnom nalazi na perifernim ili ruralnim područjima s problematičnom lokalnom infrastrukturom. Pranjić je zahvalio županu Lukiću i njegovim suradnicima u OBŽ-u na dosadašnjoj suradnji, ali i - kako je rekao - onome što će raditi u sljedećem razdoblju kako bi poboljšali kvalitetu života i realizirali projekte od interesa hrvatskog i drugih naroda koji žive na području RS-a.