osoba s invaliditetom kolica prepreka barijera
PIXABAY
1.10.2024., 20:01
Jedinstveni nalaz vještaka za sve

Novi zakon olakšat će život osobama s invaliditetom

Uvriježena praksa u kojoj djeca s teškoćama i osobe s invaliditetom moraju prolaziti višestruka vještačenja da bi realizirali svoja zakonska prava trebala bi, napokon, postati prošlost. Novim Zakonom o jedinstvenom tijelu vještačenja, koji se priprema u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, sustav vještačenja trebao bi se unaprijediti uvođenjem jedinstvenog nalaza i mišljenja za sve sustave. Takav će nalaz i mišljenje sadržavati kompletnu ocjenu stanja osobe koja se vještači, a svaki sustav iz njega će uzeti one podatke koji su njemu potrebni za ostvarivanje pojedinog prava.

Cijeli sustav pokretanja vještačenja izgledat će drukčije: prema novom zakonu zahtjev za vještačenjem podnosila bi fizička osoba izravno Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a Zavod bi izdao nalaz i mišljenje o kompletnoj ocjeni stanja osobe i učinio ga dostupnim za sve sustave u kojima su nalaz i mišljenje vještaka dokaz za ostvarivanje pojedinog prava. To znači da bi se osoba vještačila samo jednom, a jedinstveni nalaz i mišljenje bio bi dostupan korisniku preko sustava e-Građani te nadležnim institucijama preko državne sabirnice.

SVA PRAVA U JEDNOM DOKUMENTU

Očekivanja od zakona iznimno su velika, jer će se konačno uspostaviti sustav u kojem će osoba moći imati uvid u sva svoja prava i povlastice u jednom dokumentu, a registar koji vodi HZJZ imat će na jednom mjestu sve podatke i pregled tko što koristi. Bit će to digitalizirani sustav koji će koristiti državi i osobama s invaliditetom. Vještačenje bi se ponavljalo jedino ako je nastupila promjena zdravstvenog stanja, pa se ne bi događalo da se na njega čeka i po godinu dana, kao danas.

Dobra je to vijest za sve one koji "čupaju kosu" zbog okoštalog sustava u kojem neprestano moraju dokazivati svoju bolest ili invaliditet za različite sustave, od odgojno-obrazovnog i sustava socijalne skrbi pa do zdravstvenog i mirovinskog. Loša je vijest, s druge strane, činjenica da je donošenje novog zakona predviđeno tek za četvrti kvartal 2025. godine. "Želimo da osobe ne prolaze za osobnu asistenciju jedno vještačenje, pa za inkluzivni dodatak drugo, a za školu treće, nego da to sve bude na jednom mjestu. I kad se pošalje u registar osoba s invaliditetom, da se odmah vidi koja je prava dobila osoba s invaliditetom", kaže Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.