Zagreb, 27.09.2024. - Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović priredio je svečani prijem povodom obilježavanja Dana policije i uručio odlikovanja. Na fotografiji Zoran Milanović. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
HINA/LANA SLIVAR DOMINIĆ
1.10.2024., 16:49
ŠTITI HRVATSKU

HV neće sudjelovati u pomoći Ukrajini, kaže Milanović

Predsjednik Zoran Milanović odbio se suglastiti sa sudjelovanjem pripadnika hrvatskih oružanih snaga u NATO-voj misiji sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini (NSATU), rekavši da time štiti Hrvatsku od sukoba jer se ratu u Ukrajini „ne nazire kraj”. 

„Mnogi veliki ratovi započeli su nepromišljenim logističkim i savjetničkim misijama koje su se kasnije pretvarale u otvorene vojne intervencije i sukobe, a onda i ratove”, započinje Milanović svoju videoporuku u kojoj objašnjava zašto se usprotivio sudjelovanju hrvatskih vojnika u misiji NSATU. 

Riječ je o NATO-voj aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini, dogovorenoj na sastanku na vrhu u Washingtonu u srpnju ove godine. Misija će se sastojati od oko 700 pripadnika iz NATO članica i njihovih partnerskih država, a cijela operacija koordinirat će se u njemačkom Wiesbadenu, stoji na stranicama tog saveza. Njome bi se trebala koordinirati isporuka naoružanja u Ukrajinu i uvježbavanje ukrajinskih vojnika. 

Milanović je u utorak rekao kako je dao suglasnost za 12 od 13 odluka o sudjelovanju hrvatskih vojnika u misijama NATO-a, Europske unije i Ujedinjenih naroda u Europi i svijetu, no ne i u NSATU-u.

„Neću dopustiti sudjelovanje naših pripadnika oružanih snaga u takvoj misiji koja može potencijalno štetno djelovati na naše nacionalne interese”, naglasio je.  

Milanović je rekao da je vlada „svojevoljno” preuzela tu obavezu u ime Hrvatske, znajući da nema njegovu suglasnost i da „tako krši i siluje” Ustav.

Vladi bez predsjednikove suglasnosti ostaje opcija glasanja u Saboru koji tu odluku mora prihvatiti s dvije trećine zastupnika, što će Milanović, ako se dogodi, „poštovati”, stoji u priopćenju objavljenom paralelno s predsjednikovim govorom. 

Predsjednik upozorava da se "ne nazire" kraj rata u Ukrajini te da postoji opasnost da se on proširi van granica Ukrajine. 

„Moja zadaća kao predsjednika, a to je po meni i zadaća svih hrvatskih državnih institucija, jest zaštiti Hrvatsku od rata, poduzeti sve mjere kako bi Hrvatska ostala izvan ratnih sukoba”, rekao je Milanović, pa dodao da „upravo zato” nije dao suglasnost na odluku o NSATU-u. 

Naglasio je da ne dovodi u pitanje sudjelovanje Hrvatske u misijama NATO-a, što pokazuje njegova suglasnost na 12 od 13 odluka, te rekao kako se nije usprotivio odluci o pokretanju NSATU-a na samom skupu u Washingtonu jer „države članice same odlučuju” hoće li biti dio te misije. 

Milanović je u obraćanju osudio rusku agresiju, nazvavši ju „nedopustivom” i „kršenjem međunarodnog prava”.

Istaknuo je da je Ukrajina žrtva i da joj treba pružiti svu potrebnu humanitarnu pomoć, što će Hrvatska činiti i dalje, ali „bez sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga”.