Zagreb,30.9.2024. Blok umirovljenici zajedno (BUZ) održali su konferenciju za medije o najavljenom prosvjedu pod nazivom "Protiv siromaštva".Na slici Mario Iveković i Milivoj Špika.foto HINA/ Tomislav Pavlek/ tp
HINA/ Tomislav Pavlek/ tp
30.9.2024., 13:07
zahtjev Vladi da ispuni obećanje

BUZ pozvao na prosvjed, zahtjev Vladi - prosječna mirovina 60 posto plaće

Predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoj Špika pozvao je na prosvjed "Protiv siromaštva" koji će se održati utorak, 1. listopada, u podne na zagrebačkom Trgu bana Jelačića s glavnim zahtjevom Vladi da ispuni obećanje i da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće.

"Naš glavni temeljni zahtjev će biti da tražimo od Vlade da ispuni svoje obećanje i da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće. Od njega nećemo odustati i ovo je samo prvi korak", poručio je Špika na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Naglasio je da oko 60 posto umirovljenika prima mirovinu koja je na liniji siromaštva ili ispod linije siromaštva, a tu su posebno tzv. radničke mirovine, njih oko 940.000, od kojih gotovo 700.000 ima mirovinu manju od 550 ili 600 eura, a što je ispod granice siromaštva. 

Špika je pozvao sve građane, umirovljenike, radnike, studente da dođu na prosvjed te izrazio uvjerenje da će prosvjed biti masovan i da će to biti najbolja poruka Vladi da se ne šale i da su spremni i na druge akcije koje će uslijediti.

Kako su najavili, govornici na prosvjedu bit će iz redova umirovljeničkih udruga i sindikata, govorit će i Špika i predstavnik seniora SDP-a, a bit će i govornik iznenađenja. 

"Vlada itekako treba početi voditi računa o umirovljenicima jer ove mrvice koje daju su samo u funkciji distrakcije da se ne govori o glavnom problemu. Nije glavni problem ni 13. mirovina ni formula za usklađenje, mada dobro dođe svaki pomak minimalni", rekao je i ocijenio da je glavni problem formula za izračun mirovine. Ta formula je, kaže Špika, promijenjena 1999. do kada je prosječna mirovina bila 80 posto prosječne plaće.

"Od tada pa do danas prosječna mirovina se prepolovila, a Vlada je sebi udvostručila plaće. E, pa neće moći. Hoćemo i da umirovljenici imaju mirovine dostatne za život dostojan čovjeka", poručio je. Pozvao je sve umirovljenike koji žele sudjelovati u prosvjedu, a ne mogu doći u Zagreb da se sutra u podne okupe u svojim mjestima i gradovima i s nekoliko minuta tišine podrže prosvjed, radnike da na nekoliko minuta simbolično obustave rad, a vozače da zatrube.  

Prosvjed podržava i Novi sindikat jer, kako je rekao predsjednik tog sindikata Mario Iveković, podržavaju svako nastojanje da se popravi status umirovljenika "jer u svakoj normalnoj državi mirovina ispod 70 posto od plaće ne bi trebala dolaziti u obzir". Podsjetio je da se već godinama bave i problematikom dostojanstvene plaće, "a Vlada uporno korigira minimalnu plaću na neustavan način jer Ustav kaže da svaki radnik ima pravo na plaću kojom može sebi i svojoj obitelji osigurati dostojanstven život". 

Prosvjed podržavaju i zato što zastupaju umirovljenike, bivše radnike, koji nisu dobili obeštećenje u tvrtkama uglavnom u pretežnom državnom vlasništvu koje su otišle u stečaj pa je najavio da će organizirati i posebna okupljanja u Pločama i Šibeniku.