U petak je vodni val stigao u Vukovar; maksimalni vodostaj 615 cm
VSŽ
27.9.2024., 16:20
NIŽI VODOSTAJ DUNAVA

Vodeni val bez problema prošao i pokraj Vukovara

“Ništa se nije prepustilo slučaju, mjerodavni su pratili situaciju i pokazali kako su uvijek na strani sigurnosti”

Dunavski vodeni val u petak je stigao u Vukovar, no nije stvorio probleme i znatno je niži od početnih predviđanja.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković obišao je s drugim stručnim službama nasipe u Vukovaru, te izjavio kako je vodostaj dosegnuo +615 centimetara, a na toj bi se razini trebao i zadržati.

“Svi dunavski nasipi prošli su bez većih intervencija. Bilježimo zamjetan pad vodostaja i na vodomjeru Batina, a, kako smo i najavili, vodeni je val došao do Vukovara. Doći će do stagnacije i prema noći na subotu možemo očekivati kako će val stići do Iloka. Stoga ćemo od subote moći reći da dolazi do rasterećenja ukupnog stanja, jer će vodeni val početi izlaziti iz Hrvatske", rekao je i naglasio kako to ne znači da su opasnosti prestale, jer se još uvijek radi o visokom vodostaju, pa se treba strpjeti još dan-dva kako bi sve prošlo bez posljedica.

Presica generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića i suradnika u povodu dolaska vodnog vala u Vukovar
VSŽ

Najavio je i ukidanje izvanrednih mjera obrane od poplava na području Baranje za dunavske nasipe i ocijenio kako se proteklih desetak dana pokazala spremnost Hrvatske i svih njezinih snaga da se zajednički odupru eventualnim katastrofama i riziku od većih nesreća. "Od prvoga dana, dakle od 16. rujna, počele su aktivnosti i traju neprekidno. Sve su službe bile aktivne; svi stožeri, pomoć pripadnika Hrvatske vojske, pomoć Ravnateljstva civilne zaštite, vatrogastva i svih koji u tome sudjeluju. Bili smo spremni i na vodostaj iz 2013. godine, čak i na rekordne, jer smo se morali oslanjati na prognoze uzvodnih zemalja", istaknuo je Đuroković. Dodao je kako je u Vukovaru vodostaj metar niži od prvobitnih prognoza, međutim, ništa se nije prepustilo slučaju i uvijek se mora biti na strani sigurnosti.

Željko Kovačević, voditelj obrane od poplava u Sektoru B, kazao je kako je situacija pod kontrolom. "Na vrijeme smo se pripremili i ekipirali. Posebno ističem odličnu suradnju s vukovarsko-srijemskim Stožerom civilne zaštite i Stožerom CZ-a Grada Vukovara, kao i Stožerom civilne zaštite OBŽ-a i svim općinskim stožerima koji su sudjelovali u obrani od poplava. Zaista se vidjela organiziranost i visok stupanj ozbiljnosti", izjavio je.

Istaknuo je kako su sve pripreme započete na vrijeme, a Hrvatske vode posljednjih desetak godina intenzivno ulažu u sve vodne građevine, pa i na Otoku športova u Vukovaru, gdje se u prilično opuštenoj atmosferi ispratio vodeni val.

Prilikom sagledavanja stanja u Vukovaru naglašeno je kako, između ostaloga, Služba civilne zaštite Vukovar ima tri ekipe s dronovima koje su danonoćno na terenu, snimaju situaciju te omogućavaju pregled toka Dunava i svih zahvata poduzetih od Hrvatskih voda. U konačnici, svi su suglasni kako je odlična suradnja svih uključenih u obranu od poplava pokazala na koji način treba pristupiti rješavanju takvih situacija. 

PO JEDNA AKCIJA SPAŠAVANJA I EVAKUACIJE

U aktivnosti je uključena i Služba civilne zaštite Vukovar. Njezin voditelj Stjepan Draganić naveo je kako su kontinuirano imali informacije o onome što se događa uzvodno od Vukovara. “Ravnateljstvo je od Zapovjedništva Oružanih snaga zatražilo mobilizaciju 300 vojnika, što je ministar i odobrio. Također je podignuto devet spasilačkih timova s opremom i čamcima, Nažalost, imali su dvije akcije; jednu spašavanja i jednu evakuaciju te dopremu medicinske pomoći za osobu ovisnu o izvoru električne energije na Zelenom otoku”, rekao je Draganić.