27.09.2024., Zagreb - U Saboru je pocela tematska sjednica Odbora za pravosudje koja na dnevnom redu ima raspravu o curenju informacija iz izvida i istraga. Sjednici nazoce glavni drzavni odvjetnik Ivan Turudic i ministar pravosudja Damir Habijan. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
PIXSELL
27.9.2024., 19:42
SJEDNICA SABORSKOG ODBORA - ZA PAMĆENJE

Turudić: Pripremili smo zahtjev za skidanje imuniteta, ali onda je Šarić dao ostavku

Tematska sjednica saborskog Odbora za pravosuđe, koja se bavila ostavkama HDZ-ovih dužnosnika Josipa Škorića i Josipa Šarića uoči njihovih uhićenja, sigurno će ući u red onih koje se pamte.

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, ministar Damir Habijan i zastupnici vladajuće koalicije nastupili su kao jedinstven tim, a oporba je bila neorganizirana. Turudić je procijenio da mu je važnije sudjelovati u proslavi Dana policije nego odgovarati na pitanja zastupnika o eventualnom curenju informacija iz DORH-a prema osumnjičenicima, te je nakon nešto više od sat vremena otišao. Prethodno se prepirao s predsjednikom Odbora za pravosuđe Nikolom Grmojom (Most) i još nekim oporbenjacima i pritom djelovao kao njihov politički protivnik. Opozicija je pokušala usvojiti zaključak prema kojem bi se ta tematska sjednica nastavila kada Turudić bude imao više vremena, ali u trenutku glasovanja u dvorani su bila samo još tri člana Odbora za pravosuđe, a šestero zastupnika većine bilo je protiv. Ipak, Turudić će već idućeg tjedna ponovo biti u Saboru, kako bi, na zahtjev opozicije, koja je prikupila 30 zastupničkih potpisa, predstavio izvješće o radu državnih odvjetništava za 2023., a i sjednica u petak je, unatoč svemu, bila daleko od promašene. Puno je toga zanimljivog bilo u tih sedamdesetak minuta, a i Turudić je iznio nekoliko bitnih činjenica za temu koja je bila na dnevnom redu.

SDP-ovci NEZAINTERESIRANI ZA SJEDNICU

U radu sjednice svakog saborskog odbora mogu sudjelovati svi zastupnici. To, primjerice, znači da je na tematsku Odbora za pravosuđe moglo doći svih 37 zastupnika SDP-a i javljati se za riječ, postavljati pitanja. Ali ostavke dvaju HDZ-ovih dužnosnika prije uhićenja nije tema koja je zaintrigirala glavnu oporbenu stranku. Iz SDP-a je sjednici nazočio jedino Mišel Jakšić, a govorio je nakon što je Turudić već napustio dvoranu. Grmoja nije krio nezadovoljstvo zbog izostanka interesa SDP-a za slučaj koji je zasad obilježio političku jesen. “Možda se boje da će se istraživati nešto u vezi s Milanovićem i SDP-ovom vladom ili njihovom gradonačelnicom Siska”, rekao je Grmoja.

“Bio je u Državnom odvjetništvu spreman zahtjev Mandatno-imunitetnom povjerenstvu za skidanje zastupničkog imuniteta gospodinu Šariću i on bi u Sabor išao u ponedjeljak. Ali u međuvremenu, u petak poslijepodne, dobili smo obavijest da je Šarić podnio ostavku i taj je zahtjev onda bio bespredmetan", rekao je glavni državni odvjetnik. Moglo bi se, dakle, pomisliti da je Šarić nekako doznao da je u DORH-u gotov dokument kojim će se zatražiti da se njemu skine imunitet i da je zbog toga, samoinicijativno ili na nečiji nagovor, podnio ostavku u Saboru. "Odbijam konstrukciju da su tajne informacije izišle iz DORH-a kako bi se njima postigli neki probitci za dva okrivljenika", ustrajao je glavni državni odvjetnik. Više puta je naglasio da DORH ne zanima zašto su Škorić i Šarić dali ostavku, te da to neće biti predmet istraga. "Nije došlo do povrede tajnosti podataka, ovi su postupci tekli uredno", kategoričan je bio Turudić. Oporbi, konkretno Grmoji, ipak je djelomično dao za pravo, složio se da su izvidi, protiv Šarića tri, a protiv Škorića gotovo dvije godine, bili predugački. "Ali ja sam dio rješenja, nisam problem. Četiri mjeseca sam na ovoj dužnosti i izvidi su u tom razdoblju dovršeni, obavljena su uhićenja i na temelju pravomoćnog rješenja započela je istraga", kazao je Turudić.

“NIJE DORASTAO”

“Grmoja stvarno nije dorastao poziciji predsjednika Odbora. Krivi su mu vladajući, glavni državni odvjetnik, ministar pravosuđa, kriva mu je i oporba i SDP. Na kraju su mu krivi i hrvatski građani, koje je prozvao da trebaju vjerovati njemu ako imaju zrno nečega u glavi. Nikakvog dogovora HDZ-a i glavnog državnog odvjetnika nije bilo”, komentirao je nakon sjednice Odbora za pravosuđe njegov potpredsjednik Nikola Mažar (HDZ).

To je uglavnom sve što se od njega moglo izvući a ticalo se Škorića i Šarića. Ostatak vremena provedenog sa zastupnicima Turudić je potrošio na svađu s nekolicinom njih, a naročito mu je bilo stalo pojasniti svima da je on glavni državni odvjetnik, da se moraju prema njemu odnositi s respektom i da se na njega ne može primjenjivati saborski Poslovnik. "Shvatite to, vi niste meni nadređeni, Sabor nije meni nadređen, ne možete se takvim tonom obraćati glavnom državnom odvjetniku", upozoravao je Turudić zastupnike. Iskazom nepoštovanja shvatio je i to što ga u četvrtak nije osobno Grmoja pozvao na sjednicu, nego je predsjednik Odbora za pravosuđe delegirao to na saborsku službenicu, koja se kod tajnice glavnog državnog odvjetnika informirala može li on u 10 u petak stići u Sabor. Grmoja je bio siguran da su Turudić i HDZ sve unaprijed dogovorili. "Netko je želio da ovo traje samo sat vremena. Nisam ja odgovoran, nego većina u Saboru, koja se dogovorila s Turudićem da tematska sjednica bude u petak u 10 znajući da će on otići nakon sat vremena", zaključio je Grmoja.