Zagreb, 27.09.2024. - Održana je 5. tematska sjednica Odbora za pravosuđe o curenju informacija iz izvida i istraga.Na fotografiji Ivan Turudić.foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Ivan Turudić

Hina
27.9.2024., 11:34
Odbor za pravosuđe

Turudić: Bespredmetno je govoriti o curenju informacija iz istraga

Glavni državni odvjetnik Ivan Turdić poručio je u petak na tematskoj sjednici Odbora za pravosuđe da je posve bespredmetno govoriti o curenju informacija iz istraga, odbacivši u cijelosti ikakvu konstrukciju.

Posve je bespredmetno govoriti o curenju informacija i povredi tajnosti postupka, nije ništa iscurilo, odbijan u cijelosti ikakvu konstrukciju da bi neke informacije povrede tajnosti postupka išle iz Državnog odvjetništva RH i time postigli neki probici za dva okrivljenika (Josip Šarić i Josip Škorić), kazao je Turudić.

S gnušanejm je odbacio i tvrdnje da je on ikada osobno odavao podatke, da je „duboko grlo” koje radi povredu tajnosti postupka. „To je protivno mom postojanju, moja funkcija je da gonim počinitelje kaznenog djela”, kazao je.

Govoreći o dva konkretna predmeta Turudić je naglasio da je istraga u tijeku.

Izvidi protiv Josipa Šarića, gradonačelnika Otoka, počela je prije tri i više godina, u zadnja tri mjeseca je finaliziran postupak i došlo do uhićenja i rješenja o provedbi istrage. Protiv Josipa Škorića, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta izvidi su trajali nešto manje od dvije godine i u zadnja četiri mjeseca ti su izvidi završeni, određen mu je istražni zatvor i donijeto rješenje o istrazi, naveo je.

Zagreb, 27.09.2024. - Održana je 5. tematska sjednica Odbora za pravosuđe o curenju informacija iz izvida i istraga.Na fotografiji Damir Habijan, Ivan Turudić.foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Damir Habijan i Ivan Turudić

Hina

Što se tiče konkretnih istraga istaknuo je da inzistira na poštovanju presumpcije nevinosti bez izraza "ali". „Izraz ali često upotrebljavaju poricatelji holokausta, presumpcija nevinosti veća je od svih nas, a Vi ju gospodine Grmoja kršite dnevno, govorite da štitim kriminalce, takvim izjavama pomažete okrivljenicima za teška kaznena djela”, proučio je Turudić predsjedniku Odbora Nikoli Grmoji (Most) koji je inicirao tematsku sjednicu.

Grmojine postupke nazvao je „strašnim, redikuloznim, infaltilnim” a sazivanje saborskog Odbora o konkretnim slučajevima pogrešnim.

Kritizirao je i pozive da se iz istražnog zatvora na sjednicu dovedu optuženici Šarić i Škorić „ Takve stvari se nisu radile 1946. godine kada je bio suđenje Alojziju Stepincu”, rekao je Turudić.

Zaključio je da Grmoji ovo služi samo za osobne političke probitke i da je on taj koji želi zarobiti institucije.

Pozivati me da tumačim unutarnje odnose u HDZ, s kim je tko dobar, to je ispod nivoa, ne možete se tako ponašati prema glavnom državnom odvjetniku, niste mi nadređeni, poručio je Turudić Grmoji. 

Naglasio  je da je na sjednicu došao iz respekta prema instituciji Hrvatskog saboru, a da Grmoja nije pokazao takav respekt prema instituciji DORH-u.

„Nisam se došao ovdje šaliti a nije mi potrebna ni Vaša zaštita. Ja sam glavni državni odvjetnik a Vi predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe i ostanimo na tim pozicijama. Poznato je da me udarate iza leđa”, kazao je glavni državni odvjetnik.

Grmoja je rekao da su se u javnosti pojavile opravdane sumnje da su informacije o uhićenjima došle do osumnjičenih ili, još gore, do samog vrha HDZ-a i predsjednika Vlade, koji je onda tražio njihove ostavke kako stranka ne bi došla u još veće probleme.