Zagreb, 18.06.2024 (novosti) - legionela na KBC Rebro, troje umrlih, na slici izjava Pavlisa, Bosnjak i ilustracije.foto Davor Kovacevicnovosti
Davor Kovačević
27.9.2024., 21:46
KBC Zagreb

Problemi i 90 dana od hakerskog napada: Pacijentima i dalje nije dostupan dio nalaza

Puna tri mjeseca od kibernetičkog napada na KBC Zagreb pacijenti koji se liječe u najvećoj hrvatskoj bolnici još uvijek ne mogu do svoje medicinske dokumentacije. Jedan od njih zatražio je ovog tjedna svoj CT snimak na CD-u kako bi mogao nastaviti liječenje u drugoj bolnici, ali su mu na šalteru radiologije rekli da zbog kibernetičkog napada nisu u mogućnosti izdavati slikovne nalaze te da su ih tek prije nekoliko dana uspjeli sve otvoriti.

Kibernetički napad na Rebro dogodio se, podsjetimo, 27. lipnja, bolnica se u kratkom roku vratila u dnevnu rutinu, ali je još tjednima bilo problema s pristupom medicinskoj dokumentaciji, zbog čega su odgađana i zračenja, odnosno liječenje onkoloških bolesnika. Problema očito ima i tri mjeseca nakon napada. Za pacijente koji se nađu u situaciji da im bolnica ne može isporučiti CT ili MR snimku posljedice su nemjerljive, jer u slučaju da moraju ponoviti snimanje, opet ovise o dugim listama čekanja, a ako su još naručeni na operaciju ili početak liječenja, sve bi se moglo prolongirati unedogled. "Još uvijek to nije riješeno. Neki su pacijenti potpuno izbrisani, kao da se nikad tu nisu liječili. Djelatnici na Rebru moraju otvarati svaki pojedinačni karton, jedan po jedan, kako ne bi zarazili cijeli sustav. Ne znam koliko su uspjeli dosad odraditi, ali se do dosta dokumentacije još ne može", prenosi iskustva pacijenata Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).

U upravi bolnice, međutim, tvrde da su posljedice hakerskog napada na Rebro sanirane i da problema u funkcioniranju i pružanju zdravstvene skrbi - nema. "Bitnih posljedica kibernetičkog napada na KBC nema. Mogu provjeriti izvlači li se još nešto slika. Veći je dio izvučen, a je li još nešto ostalo, ne znam", ističe Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb. Velikom većinom sve je, kaže, vraćeno u funkciju. Bio je oštećen jedan manji softver, zbog čega su odlučili promijeniti program. "Imamo stotine potprograma, pa smo odlučili uzeti novi program i ponovno unijeti podatke, kao jeftinije rješenje", dodaje. Sada im ostaje jedino što spremnije čekati novi takav napad. "Kad gledam na ono što se događalo unatrag nekoliko mjeseci, mogu reći da je reakcija naših informatičara bila fenomenalna. Mi o tome razmišljamo već sedam, osam godina, sad nam je sigurnosna razina povećana, ali ako nas netko hoće hakirati, onda će ući. Ušli su u Pentagon, pa će i tu", kaže nam.

Odgovornost za hakerski napad na Rebro preuzela je skupina hakera LockBit 3.0, koja je tražila otkupninu za navodno ukradene podatke o pacijentima, bolničke kartone, istraživačke radove liječnika, podatke o operacijama i donacijama organa, podatke o zaposlenicima, donacijama, podatke o medicinskim zalihama i druge dokumente. Vlada je odbila razmatrati takav zahtjev, a nakon što su hakeri jednom produžili rok, nije se dogodilo ništa.