30.05.2024., Zagreb - Obiljezavanje Dana drzavnosti zavrsilo je svecanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalistu. glavni drzavni odvjetnik Ivan Turudic Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
PIXSELL
26.9.2024., 20:39
HDZ ODGOVORIO NA SUMNJE U CURENJE INFORMACIJA

Turudić i Habijan već u petak pred Odborom za pravosuđe

U situaciji kada HDZ nije mogao spriječiti dolazak glavnog državnog odvjetnika u Sabor, odlučio ga je pozvati što prije kako bi odgovarao na pitanja zastupnika o tome kako su Josip Škorić i Josip Šarić znali da će biti uhićeni te da stoga trebaju podnijeti ostavku na dužnost koju su do tada obnašali. Tako će se, na prijedlog HDZ-a, u petak održati sjednica saborskog Odbora za pravosuđe "Curenje informacija iz istraga", na kojoj se očekuju Ivan Turudić i ministar pravosuđa Damir Habijan. I sljedećeg će se tjedna Turudić suočiti s oporbom, koja, na temelju 30 zastupničkih potpisa, traži raspravu o Izvješću o radu državnih odvjetništava za 2023.

Da su u opoziciji bili sigurni da će HDZ prihvatiti inicijativu predsjednika Odbora za pravosuđe Nikole Grmoje (Most) za tematsku sjednicu, vjerojatno ne bi sada iskoristili poslovničku mogućnost da zovu Turudića zbog godišnjeg izvješća, ali je na kraju ispalo da će on u vrlo kratkom razdoblju dva puta u Saboru biti izložen pitanjima koja će se pretežno ticati pozadine iznenadnih ostavki dvaju HDZ-ovih dužnosnika. "Čelnik Hrvatskih cesta Josip Škorić prije mjesec dana je dao ostavku, a nedavno je uhićen. Još je bolji primjer istaknutog zastupnika HDZ-a Josipa Šarića, koji podnosi zahtjev za povlačenje iz Sabora. Na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva sam, premda to nije običaj, kolege iz HDZ-a pitao zašto Šarić odlazi, a jedan me je samo pogledao i slegnuo ramenima. Činilo mi se u tom trenutku da zna puno više od onoga što mi je mogao reći. Posebno je znakovito što Šarić nije odmah dao ostavku i na dužnost gradonačelnika, što budi sumnje da ga je netko pozvao i rekao mu da mora dati ostavku u Saboru kako HDZ ne bi imao probleme u vezi s raspravom i glasovanjem o skidanju njegova imuniteta. U javnosti se opravdano pojavila bojazan da su informacije o uhićenju došle do osumnjičenika ili, što bi bilo još gore, do samog vrha HDZ-a, do predsjednika Vlade, koji je onda tražio ostavku tih ljudi", obrazložio je Grmoja svoj prijedlog za tematsku sjednicu koja bi bila u utorak.

GRMOJA: KAKO ZNATE DA JE SLOBODAN?

Mostovac Grmoja ustvrdio je da je, s obzirom na oporbene potpise, očekivao podršku HDZ-a tematskoj sjednici, ali je bio rezerviran prema ideji da ona bude već u petak. Naime, saborski Poslovnik propisuje da se dokumentacija za tematsku sjednicu članovima Odbora mora dostaviti najkasnije tri dana prije njezina održavanja. Osim toga, Grmoja se čudio kako HDZ zna da Turudić ima slobodan termin u petak u 10. “Razumijem vašu namjeru da se ovo što prije riješi, ali trebali bismo poštovati proceduru, kao i dogovoriti se s glavnim državnim odvjetnikom o datumu sjednice”, istaknuo je Grmoja.

HDZ je u zadanim mu okolnostima doista racionalno reagirao. Nikola Mažar, potpredsjednik Odbora za pravosuđe, kazao je da nema razloga čekati Turudića do utorka. "Klub HDZ-a će podržati prijedlog za tematsku sjednicu jer ova Vlada, za razliku od nekih prijašnjih, apsolutno poštuje neovisnost i samostalnost DORH-a, USKOK-a, policije i pravosuđa u cijelosti. Velik je interes javnosti i medija za ovu temu i stoga predlažemo da se bez odgode rasvijetle okolnosti koje su potaknule na sazivanje sjednice", rekao je Mažar. HDZ je na popis pozvanih stavio i svog ministra pravosuđa Damira Habijana.