USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
26.9.2024., 20:36
PRAVOBRANITELJ ZA OSOBE S INVALIDITETOM U AKD-u

Jurišić: Projekt MOSI je omogućio lakše ostvarivanje prava iz područja mobilnosti

Elementi i ostvareni rezultati projekta Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti, čiji je nositelj bilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a AKD partner, predstavljeni su Dariju Jurišiću, pravobranitelju za osobe s invaliditetom, koji je, u pratnji glavnog direktora AKD-a, posjetio Ured za javne ovlasti.

Pravobranitelju je predstavljeno funkcioniranje sustava te proces izdavanja isprava, uključujući nacionalnu i europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom te europsku parkirališnu kartu. "Iskorištavanje postojećih podataka kroz uvođenje složenog informatičkog sustava u sklopu projekta MOSI omogućilo je i pristupačnost i znatno lakše ostvarivanje prava osobama s invaliditetom iz područja mobilnosti. Sve donedavno za svako pojedino pravo svaka je osoba s invaliditetom morala samostalno prikupljati određenu dokumentaciju i samostalno je dostavljati različitim nadležnim tijelima. Od sada će nacionalna i europska iskaznica za osobe s invaliditetom i europska parkirališna karta automatski na temelju zakonom utvrđenih prava i propisanih uvjeta dolaziti do svojih nositelja. Drago nam je da je RH prepoznala značenje ovog projekta Ministarstva prometa, a da je AKD u zadanim rokovima i postavljenim okvirima na ovako dojmljiv način realizirao cjelokupni projekt. Sve što smo imali prilike vidjeti kod AKD-a pokazuje da moramo još više koristiti napredne tehnološke proizvode i rješenja koji svim građanima olakšavaju ostvarivanje njihovih prava i ispunjavanje obveza", istaknuo je Jurišić.

“Uvođenjem novog IT sustava uspjeli smo znatno ubrzati i pojednostaviti proces dodjele prava osobama s invaliditetom, čime smo unaprijedili njihov pristup pravima i pogodnostima", izjavio je glavni direktor AKD-a Jure Sertić.

Ukupno je aktivno 169.175 iskaznica za osobe s invaliditetom te 94.414 aktivnih Europskih parkirališnih karata. AKD provodi periodičke provjere, s ciljem osiguravanja točnosti podataka, kontinuiranog unaprjeđivanja sustava te suzbijanja zloupotrebe isprava, navode iz te tvrtke. Podsjetimo, Hrvatska je prva država članica EU-a koja je izvan pilot-projekta uvela europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom. Ova iskaznica osigurava korisnicima jednak pristup pravima i pogodnostima u svim državama članicama EU. Svi korisnici nacionalne iskaznice automatski dobivaju i europsku iskaznicu, čime im se omogućuje jednostavnije ostvarivanje prava i pogodnosti unutar EU-a. Projekt MOSI financiran je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te sredstvima EU-a i vrijedan je 1,88 milijuna eura.