negoslavci ekshumacija nestali domovinski rat ministarstvo braniteljarujan 2024
MHB
25.9.2024., 19:50
NESTALI U DOMOVINSKOM RATU

Posmrtni ostatci dviju osoba pronađeni kod Negoslavaca, još se jedna grobnica nalazi u blizini

Na jednoj od dvije lokacije u blizini Vukovara kod Negoslavaca pronađeni su posmrtni ostatci za koje je preliminarno utvrđeno da potječu iz Domovinskog rata.

“Sve ću učiniti i ništa me neće zaustaviti ni spriječiti u procesu nalaženja nestalih osoba. Srbija svojim informacijama može ubrzati taj proces, ali, nažalost, svjedočimo izostanku suradnje i informacija, a mi svojim rezultatima pokazujemo našu ustrajnost i naš odnos prema svim osobama nestalim u Domovinskom ratu i nikada nećemo odustati", poručio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je u srijedu obišao tu lokaciju.

S njim su bili i članovi obitelji nestalih osoba, koje je ministar izvijestio o pronađenim posmrtnim ostatcima. Nakon ekshumacije posmrtni ostatci bit će prevezeni u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, gdje slijedi identifikacija.

“Na temelju saznanja koja nam je dostavila Sigurnosno-obavještajna agencija, ovdje smo ciljano proveli probna iskapanja i pronašli posmrtne ostatke dviju osoba, a na ovoj lokaciji tražili smo dvije civilne osobe nestale 1991. na području Vukovara", kazao je ministar Medved.

“Uz ovu lokaciju, provode se probna iskapanja i na Petrovačkoj doli, gdje su pronađeni posmrtni ostatci najmanje deset osoba, kao i na širem području Ovčare, a uskoro ćemo pretražiti još jednu lokaciju u blizini ove kod Negoslavaca, za koju također imamo saznanja da bi ondje mogao biti određeni broj posmrtnih ostataka", kazao je Medved te dodao kako ne bi nagađao o kojem broju se radi ni prejudicirao tko su moguće žrtve, s obzirom na to da se u više navrata pokazalo kako su posmrtni ostatci premještani, što je bio slučaj i s Petrovačkom dolom. "Činjenica je da naši napori i ovako posložen sustav daju rezultate", zaključio je Medved, te posebno zahvalio obiteljima nestalih na povjerenju i potpori, kao i na suradnji, i još jednom pozvao sve koji još nisu dali krvne uzorke da ih daju kako bi bili još učinkovitiji u procesu identifikacije.

Ministar je ponovno pozvao sve koji imaju saznanja i mogu pomoći u nalasku nestalih osoba da informacije podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske.

Za četvrtak je najavio sastanak svih uključenih u istraživanje i iskapanja u Petrovačkoj doli. "Ojačat ćemo dodatno našu operativu, ako treba, uklonit ću i cijelo to brdo. Sve ću učiniti i ništa me neće zaustaviti ni spriječiti u procesu nalaska nestalih osoba", poručio je ministar.

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu u srijedu su identificirani posmrtni ostatci pet nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu, čiji je identitet utvrđen metodom analize DNA. Posmrtni ostatci identificiranih osoba prethodnih su godina ekshumirani na području Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske i Zadarske županije, a riječ je o hrvatskim državljanima čije obitelji žive u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Hrvatska traga za još 1788 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata.