Hrvatski premijer u posjetu SAD

Hrvatski premijer Andrej Plenković u posjetu je SAD-u

Vlada Rh
25.9.2024., 10:42
SUSRET S HRVATSKOM DIJASPOROM

Plenković u LA-u: Puno je prostora za gospodarsku suradnju Kalifornije i Hrvatske

Mnogo je prostora za ostvarivanje gospodarske suradnje između Kalifornije i Hrvatske, osobito u digitalnim transformacijama i obnovljivim izvorima energije, rekao je premijer Andrej Plenković u srijedu u Los Angelesu, gdje je posjetio hrvatsku dijasporu.

Sjajno bi bilo povezati "njihove brojne kompanije, osobito u domeni digitalne transformacije i obnovljivih izvora energije, u čemu su u Kaliforniji", rekao je Plenković. 

"I naravno u povezanosti, ovdje je glavna američka luka, gravitira prema zemljama Pacifika i Azije, ali je itekako važna za ukupnu gospodarsku razmjenu s Amerikom", kazao je Plenković.

Dodao je kako mu se čini da za to postoji velika politička volja.

"Dobra je i zgodna okolnost da je aktualna američka veleposlanica u Hrvatskoj (Nathalie Rayes) upravo iz Kalifornije i vidim da je ovdje svi poznaju. Tako da ćemo raditi na tome da u suradnji s američkom stranom dovedemo u Hrvatsku jedno ozbiljno gospodarsko izaslanstvo iz Kalifornije", kazao je.

Premijer je rekao da ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, koji je potpisan krajem 2022., još nije stupio na snagu zbog problema između izvršne i zakonodavne vlasti u SAD-u.

"Što se Hrvatske tiče, sporazum je ispregovaran i potpisan i očekujemo da nedoumice koje imaju među sobom riješe što prije da stupi na snagu. Neki od Hrvata ovdje su mi rekli da im taj problem dvostrukog oporezivanja predstavlja ozbiljnu teškoću i prepreku pa ćemo razgovarati s predstavnicima administracije da se to pitanje što hitnije riješi", kazao je Plenković.

Plenković, koji je prvi put u svom mandatu došao u Los Angeles, rekao je da njegov boravak ondje "iskazivanje poštovanja i komunikacije s Hrvatima koji žive u Americi i itekako su međusobno povezani i čuvaju i njeguju našu kulturu".

"Povezani su sa svojima u Hrvatskoj, ali i ovdje međusobno. Ali naravno, participiraju vrlo odgovorno u društvu ovdje, bilo na lokalnoj razini, bilo u gospodarstvu", rekao je Plenković koji se ranije susreo s gospodarstvenicima iz gospodarske komore Los Angelesa i održao predavanje na sveučilištu Južna Kalifornija.

Rekao je i da je Hrvatska potpuno zainteresirana da se "svi oni koji žele, a dio su svog života proveli u nekim drugim državama, vrate u domovinu".

"Ovaj krug poreznih olakšica u pogledu poreza na dohodak smatramo itekako poticajnim. Što se tiče ljudi koji dugo godina žive u dijaspori i došli su u mirovinu, želimo da se i oni vrate u Hrvatsku. Ulažemo u ovom trenutku u 18 velikih centara za starije osobe u svim županijama koje su to željele", pojasnio je premijer.

Kada je riječ o poticanju povratka hrvatskih državljana, oni koji su u inozemstvu minimalno neprekidno boravili dvije godine, u slučaju povratka pet godina će biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak, najavio je u ponedjeljak hrvatski ministar financija Marko Primorac.

Također, ove porezne olakšice se odnose i na državljane koji su potomci hrvatskih iseljenika iz prekomorskih i europskih država.