22.08.2022., Sibenik - Unatoc susi vinogradi u okolici Sibenika spremni su za prve berbe koje ce ove godine biti i nesto ranije. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PIXSELL
25.9.2024., 10:00
PRINOSI MANJI

Ovogodišnja kvaliteta grožđa idealna za ekološka vina

Vinari i vinogradari Udruge Bregovita Hrvatska ističu kako je ovogodišnja kvaliteta grožđa izvrsna, iako su prinosi nešto manji od prosjeka, što će dati snažan vjetar u leđa ekološkim vinima.  

Vinar vinarije Lovrec, Krešimir Lovrec, kaže kako je ova godina donijela preuranjenu berbu i vrijeme kakvo njegovo podneblje ne poznaje.

"Nakon velikih kiša u svibnju i lipnju uslijedilo je razdoblje velike suše. Posljedice su to klimatskih promjena na koje se moramo naviknuti. Ovakvo vrijeme vinograde je poštedjelo bolesti, no uranjenu berbu trebali smo dočekati tehnički spremni", ističe  Lovrec. 

Naime, berba je u većini ekoloških vinograda u Međimurju, Hrvatskom zagorju i Moslavini počela oko Velike Gospe, sredinom kolovoza. Iako su vinogradarima izazove predstavljali pronalazak berača i rad po visokim temperaturama, utjehu im je pružila kvaliteta grožđa.

Dražen Bedeković iz vinarije Bedekovich u Bedenici tvrdi kako je grožđe bilo zdravo uz  solidne količine, te uz idealan omjer šećera i kiselina. 

"Očekujem da će vina biti u vrhunskoj klasi i da će ekološka vina Bregovite Hrvatske nastaviti osvajati odličja na prestižnim svjetskim ocjenjivanjima vina“, smatra Bedeković. Ekološki vinogradari i vinari ističu i kako iza ekološkog vina čak i u godinama kad je vrijeme idealno, stoji ogroman ljudski rad.

Podrumar vinarije Bolfan Branimir Puškadija otkriva kako ekološka proizvodnja traži da vinogradar svaki dan bude u vinogradu, a vinar u podrumu. Takva vrsta proizvodnje zahtijeva mnogo više ručnog rada i kontrole, pljevljenja te borbe s vremenskim uvjetima.

"Ekološka vina sve su traženija. Naslanjaju se na trend zdrave hrane. Ekološko vino uzima sve veći dio kolača u ukupnoj proizvodnji vina“, naglasio je Puškadija. 

Antun Glavica, vinar vinarije Glavica iz Gornje Gračenice kraj Kutine, ističe kako u svojim vinogradima ne upotrebljava pesticide, te da mu u brizi za vinograd pomažu patuljaste ovce, patke i guske. 

U vinariji Kopjar u Pecama kraj Novog Marofa uređuje se okoliš nove vinarije kako bi ona za nekoliko mjeseci svoja vrata mogla otvoriti gostima.

"Veselimo se mogućnosti da zaljubljenicima u naša vina pokažemo gdje i kako ona nastaju. Novi objekt donosi nam i veće kapacitete za proizvodnju vina. Svoje vinograde koji se prostiru na sedam hektara obrađujemo na ekološki način uz mnogo rada naših ljudi. Od grožđa iz tih vinograda proizvodimo liniju organskih, odnosno ekoloških vina“, istaknuo je Robert Kopjar, utemeljitelj vinarije Kopjar.