Zagreb, 5.2.2024.- Ivan Turudić dolazi na sastanak koalicije. foto HINA/Tomislav Pavlek/ tp
HINA
25.9.2024., 07:05
ZBOG SLUČAJEVA ŠKORIĆ I ŠARIĆ

Oporba traži tematsku sjednicu zbog curenja informacija iz istraga, Turudić vjerojatno već idući tjedan u Saboru

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić siguran je da donedavni saborski zastupnik HDZ-a Josip Šarić nije podnio ostavku zato što je znao da će uskoro biti uhićen. Izjavio je to Turudić u ponedjeljak navečer za RTL televiziju, uz dodatak da je "teško sakriti kada se aparat pokrene dan, dva prije početka akcije jer to onda zna sto ljudi". Dakle, Turudić dopušta eventualno da je Šarić čuo da će po njega doći policija dan, dva prije nego što se to doista dogodilo. Ali, HDZ-ov dužnosnik je ostavku u Saboru odlučio podnijeti tjedan dana uoči uhićenja, a bivši predsjednik uprave HC-a Josip Škorić još i ranije, što političku opoziciju upućuje na zaključak da je u oba slučaja došlo do organiziranog curenja informacija do njih dvojice.

Prvi je, što nerijetko bude u ovakvim prilikama, reagirao mostovac Nikola Grmoja, koji je u 11. sazivu Sabora predsjednik Odbora za pravosuđe. Sazvao je za četvrtak sjednicu tog tijela i predložio da se na njoj donese odluka o održavanju tematske sjednicu Odbora za pravosuđe - Curenje informacija iz istraga. Grmojina je namjera dovesti u Sabor glavnog državnog odvjetnika i izložiti ga znatiželji oporbenih zastupnika. Imat će za to podršku kolega iz opozicijskih klupa.

- Mi smo za tu tematsku sjednicu. Bili smo protiv Turudićevog izbora za šefa DORH-a upravo zato što smo očekivali da će se događati stvari poput ovog curenja informacija osumnjičenicima iz HDZ-a, rekao nam je novi predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

Ali, naravno, ključno je kakav će stav zauzeti HDZ-a, bez čijeg pristanka niti jedna inicijativa u saborskom odboru ne može proći. Nikola Mažar, potpredsjednik Odbora za pravosuđe, objasnio nam je da se njegova stranka tek treba odrediti prema Grmojinom prijedlogu, ali on je dosta rezerviran prema njemu.

- Ništa novo od Grmoje, on radna tijela Sabora uvijek koristi za samopromociju. Što bi se to moglo utvrditi na toj tematskoj sjednici? Jedino da je oporba išla na parlamentarne izbore kako bi zadržala Državno odvjetništvo i instrumentalizirala ga za političke obračune. Sada obrću pilu naopako, uhićeni su HDZ-ovci i ne mogu napadati Turudića zbog toga nego govore o nekakvom tobožnjem curenju informacija iz istraga. Izvidi o Šariću nisu nešto o čemu se nije znalo jer su i djelatnici gradske uprave u Otoku ispitivani. Zašto oporba nije zahtijevala tematsku sjednicu kada je, primjerice, predsjednik Milanović kršio Ustav? U četvrtak ćemo prezentirati stajalište HDZ-a, kazao nam je Mažar.

Ukoliko bi HDZ-ova većina u Odboru za pravosuđe odbila Grmojinu ideju za tematsku sjednicu, oporbi bi preostala još jedna mogućnost da dovede Turudića u Sabor kako bi odgovarao na pitanja. Naime, od 21. svibnja se u proceduri nalazi Izvješće o radu državnih odvjetništva u 2023., što ga je sastavila Zlata Hrvoj-Šipek. Time je ispunjen uvjet da s 30 zastupničkih potpisa opozicija u roku sedam dana ishodi raspravu o ovom izvješću koje bi predstavio Turudić. Znači i u slučaju da ne bude tematske sjednice Odbora za pravosuđe, već idući tjedan bi glavni državni odvjetnik mogao doći u Sabor i zastupnici bi bili u poziciji da ga pitaju što ih god zanima iz djelokruga DORH-a, pa i o Šarićevoj ostavci svega nekoliko dana prije nego što su mu policajci pokucali na vrata obiteljske kuće.

- Potpuno je jasno da je Andrej Plenković postavio pravilo - može uhićenja, ali ne dok su na dužnosti kako ih se ne bi povezivalo sa mnom i mojom Vladom. Informacije sada prije uhićenja dolaze do nekog u HDZ-u, ne znamo točno koga, i potom sve saznaju ljudi koji trebaju dati ostavku. Oni daju ostavku i onda čekaju uhićenje, izjavila je predsjednica Kluba Možemo! Sandra Benčić, koja spada u one koji ne vjeruju da je Šarić, sam od sebe, naprasno donio odluku o odlasku iz Sabora.

Odnosi se to i na nezavisnu zastupnicu Mariju Selak Raspudić, koja se planira natjecati za dužnost predsjednice Republike. I njezina je procjena da je posrijedi "prevelika koincidencija".

- Doći će do daljnje erozije povjerenja u sustav i to će onemogućiti naše građane da svoju pravdu traže u okviru našeg pravosuđa.To sigurno nije dobra poruka. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati u budućnosti, ali ne jedan nego dva slučaja u kojima su dane ostavke i time sanirana veća šteta koja se mogla dogoditi HDZ-u, navode na zaključak da je došlo do curenja informacija, upozorila je Marija Selak Raspudić. Ona smatra da bi se u sadašnjoj situaciji morali zabrinuti glavni državni odvjetnik, ali i premijer Andrej Plenković jer "neobičan slijed događaja na kraju je koristio HDZ-u".

Primorac najavljuje zakon koji kao predsjednik ne bi mogao predložiti

Predsjednički kandidat Dragan Primorac vrlo rijetko se u svojoj predizbornoj kampanji izjašnjava o političkim aktualnostima, ali  je učinio iznimku i kratko komentirao posljednja uhićenja HDZ-ovih dužnosnika. Doduše, nije odgovorio na pitanje koje su mu novinari postavili, o tome "može li se posumnjati da su HDZ-ovci znali što im se sprema".

- Gadi mi se svaka osoba u Hrvatskoj koja je povezana s korupcijom, početak i kraj. Svaka osoba kojoj se to dokaže, mora biti osuđena sukladno hrvatskim zakonima. Kao sljedeći predsjednik predložit ću promjene ZKP-a da više nikome ne pada na pamet tako nešto činiti jer će se znati da proces više neće trajati jako dugo i da će sve biti obuhvaćeno. Ponavljam, gadi mi se to i stat ćemo tome na kraj. Hrvatska će se obračunati s tim jednom za sva vremena, izjavio je Primorac.

Međutim, predsjednik Republike ne spada među ovlaštene predlagatelje zakona. U slučaju izborne pobjede, Primorac bi morao nagovoriti nekog zastupnika parlamentarne većine ili oporbe da u svoje ime pošalje u proceduru njegov prijedlog izmjena ZKP-a. Mogao bi to za predsjednika Primorca napraviti i zastupnički klub, recimo HDZ-a čiji je on kandidat, ili, pak, sama Vlada.