Money, coins. Woman with wallet kovanice novcanik euro euri ilustracijafreepik
freepik
25.9.2024., 18:37
DOSTOJANSTVO

Minimalna plaća u Hrvatskoj i dalje je nedovoljna

Minimalna plaća u Hrvatskoj lani je iznosila 560 eura, a za dostojanstvenu plaću, koja uključuje putovanja te pristup kulturnim i društvenim sadržajima, potrebno je 1727 eura, upozorili su u srijedu Novi sindikat i Nezavisni sindikat radnika Hrvatske. “Budući da podatci brzo zastarijevaju, radili smo ažuriranje za 2023. tako što smo na prvotne iznose iz 2018. dodali inflaciju za svaku godinu. Računica je tako pokazala da dostojanstvena plaća u Hrvatskoj za 2023. iznosi 1727 eura, a minimalac bi bio 560 eura neto”, rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković na konferenciji za medije u povodu Dana dostojanstvene plaće.
Dan dostojanstvene plaće prvi se put obilježio u 30 zemalja svijeta, među kojima je i Hrvatska, u organizaciji kampanje Clean Clothes (CCC), međunarodne mreže koja se bori za prava radnika u tekstilnoj industriji. Ista je mreža napravila izračun dostojanstvene plaće prema metodologiji koja u prvi plan stavlja radnike i njihove troškove, primarno troškove hrane. “Međutim, treba uzeti u obzir da u ažuriranju nismo računali porast troškova hrane. Za to su potrebna nova terenska istraživanja, koja će Novi sindikat i provesti. U iduće tri godine također su planirana istraživanja uvjeta rada i života tekstilnih radnica u šest zemalja, a u Hrvatskoj je već započeto”, kazao je predsjednik Novog sindikata.
Dostojanstvena plaća ne odnosi se samo na preživljavanje nego i na mogućnost da radnik i njegova obitelj mogu putovati i imati pristup kulturnim i društvenim sadržajima, istaknula je predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Marina Palčić. “Tijekom svake turističke sezone imamo priliku vidjeti kako u našu zemlju dolaze posjetitelji iz cijelog svijeta, ljudi koji su radnici u svojim zemljama, ali su u mogućnosti priuštiti sebi i obitelji odmor na našim prekrasnim obalama i u našim gradovima. Istovremeno, naši radnici ne mogu si priuštiti ni kratki odmor unutar vlastite zemlje”, rekla je.