novosti...vukovar...17.11.2020.molitva i paljenje svijeca ispred nacionalne memorijalne bolnice vukovar; nazocio i predsjednik vlade andrej plenkovic...;foto Gordan Panić
Gordan Panić
25.9.2024., 18:01
Centar za mir upozorava:

Kirurg nepravomoćno osuđen za pokušaj silovanja i bludne radnji na štetu 11 pacijenata i dalje radi u vukovarskoj bolnici?!

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek izvijestio je o još jednom slučaju liječnika nepravomoćno osuđenog za kaznena djela protiv spolne slobode, koji i dalje radi u vukovarskoj bolnici. Kako navodi ta udruga, liječnik je nepravomoćno osuđen za kazneno djelo silovanja u pokušaju i bludnih radnji na štetu 11 pacijenata. "Radi se o slučaju liječnika specijalista opće kirurgije, užeg specijalista vaskularne kirurgije, koji je zaposlenik Nacionalne memorijalne bolnice 'Dr. Juraj Njavro' Vukovar i bivši predavač na vukovarskom Veleučilištu 'Lavoslav Ružička'. Pred Općinskim sudom u Osijeku nepravomoćno je osuđen u listopadu 2023. na jedinstvenu kaznu zatvora", navodi Centar za mir.

Ta se udruga 14. rujna obratila vukovarkoj bolnici sa zahtjevom ostvarivanja prava na pristup informacijama. "U zahtjevu smo tražili informacije koje su korake i mjere poduzeli kao poslodavac vezano uz interne akte njihove zdravstvene institucije, a u svrhu privremenog udaljavanja liječnika od obavljanja liječničke dužnosti dok se pravomoćno ne okonča sudski postupak", navode u priopćenju. Također, zatražena je i infromacija je li protiv tog liječnika Hrvatska liječnička komora pokrenula disciplinski postupak. Nastavljaju kako su od bolnice 20. rujna dobili odgovor da nisu upoznati s tim slučajem te da u proteklih deset godina nije zaprimljena ni jedna pritužba na rad ili postupanje tog liječnika. Bolnica nema ni informaciju je li HLK postupao prema tom liječniku.

Vukovarska bolnica se, s obzirom na ovaj upit Centra za mir i težinu kaznenog djela, obratila Ministarstvu pravosuđa i zatražila dokaz o osuđivanosti za kazneno djelo koje bi bilo nespojivo s obavljanjem poslova liječnika specijalista kirurgije. Također, poslali su zamolbu Općinskom sudu u Osijeku za dostavu presude. "U odgovoru su naveli da će po primitku tražene dokumentacije Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar kao poslodavac poduzeti sve potrebne pravne radnje kojima će se regulirati radno pravni status liječnika", ističe Centar za mir, nenasilje i ljudska prava.

S obzirom na sve to, jer je ovo drugi slučaj da nepravomoćno osuđeni liječnik zbog kaznenog djela protiv spolne slobode, odnosno silovanja u pokušaju i bludnih radnji i dalje radi, Centar se ponovno obratio Ministarstvu zdravstva i zatražio hitnu izmjenu Zakona o liječništvu, odnosno promjenu kojim bi se uvela odredba o privremenom oduzimanju odobrenja za samostalni rad liječnika protiv kojeg se vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela protiv spolne slobode na štetu pacijenta, do pravomoćnosti sudske odluke. Zatražena je i izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koju je inicirala i pučka pravobraniteljica. Traži se da se zakonom omogući uvođenje odredbe prema kojoj bi ravnatelj zdravstvene ustanove moga s radnog mjesta udaljiti zdravstvenog djelatnika protiv kojeg je pokrenut ili se vodi kazneni postupak za kaznena djela protiv spolne slobode, protiv spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva te za kaznena djela protiv zdravlja ljudi, do pravomoćnosti ili obustave kaznenog postupka. Zatražena je i privremena suspenzija liječnika do pravomoćnosti sudske presude.

Podsjetimo da je nedavno osječki ginekolog Zlatko Topolovec, nepravomoćno osuđen za silovanje i prijavljen za još jedan slučaj bludnih radnji, dobio otkaz u osječkom KBC-u te je uhićen i određen mu je istražni zatvor. Ministar zdravstva Vili Beroš je najavio i zakonske izmjene kako počinitelji kaznenih djela protiv spolne slobode ne bi mogli raditi u zdravstvu.