Zagreb, 25.09.2024. - Predstavljen je priručnika za djecu "Postani siguran vozač bicikla i električnog romobila". Priručnik je predstavio pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba Sinan Alispahić. Edukativni priručnik o prometu nastao je u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovao je i dekan Fakulteta prometnih znanosti Marko Šoštarić. Predstavljen je i novi simulatori za preventivno-edukativne programe koje je nabavio Hrvatski autoklub – simulator vožnje električnog romobila te simulator distrakcije u vožnji. Na fotografiji priručnik za sigurnu vožnju. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo

Priručnik za djecu "Postani siguran vozač bicikla i električnog romobila"

HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo
25.9.2024., 13:02
"Postani siguran vozač bicikla i električnog romobila"

HAK predstavio priručnik za sigurnu vožnju bicikala i električnih romobila

Priručnik za edukaciju djece i mladih "Postani siguran vozač bicikla i električnog romobila", koji je osmišljen kao ključan alat za edukatore u provođenju preventivnih programa, predstavljen je u srijedu u Hrvatskom autoklubu (HAK).

Predsjednik HAK-a Ivo Bikić rekao je da priručnik predstavlja važan korak u poboljšanju sigurnosti djece i mladih u prometu s obzirom na sve veće izazove s kojima se susreću, posebice zbog sve veće prisutnosti električnih bicikala i romobila.

"Priručnik pruža praktičan okvir za organizatore i provoditelje preventivno-edukativnih aktivnosti, što je ključan alat u osposobljavanju djece i mladih za sigurno sudjelovanje u prometu", objasnio je Bikić.

Ustvrdio je da povećanje raznolikosti prometala ne smije dovesti do većih rizika na cestama, već treba usmjeriti napore na edukaciju i odgovorno ponašanje svih sudionika u prometu. 

Priručnik je nastao u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Fakultetom prometnih znanosti u Zagrebu, a temelji se na iskustvima iz projekata prometne preventive.

Pomoćnik glavnog tajnika HAK-a Sinan Alispahić rekao je da je priručnika izvora dobrih praksi u edukaciji djece biciklista i korisnika električnih romobila.

Namijenjen je kao vodič za provedbu kvalitetnih i sveobuhvatnih edukacijskih programa na moderno opremljenim vježbalištima, čime se po njegovim riječima doprinosi povećanju prometne sigurnosti i prometne kulture djece i mladih.

Dekan Fakulteta prometnih znanosti Marko Šoštarić istaknuo je da promjena prometne kulture mora započeti od najranije dobi te da odrasli, osobito roditelji i odgojitelji, svojim ponašanjem modeliraju navike djece u prometu.

"Priručnik ne samo da ima važnu ulogu u edukaciji djece, već je i alat za odrasle - roditelje, učitelje i odgajatelje, koji svojim ponašanjem utječu na sigurnosne navike djece u prometu", izjavio je Šoštarić.

HAK je predstavio i nove simulatore, uključujući simulator vožnje električnog romobila i simulator distrakcije u vožnji, koji će dodatno unaprijediti preventivno-edukativne programe i povećati sigurnost na cestama.