Gradonačelnik Otoka Josip Šarić

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić

ustupljena
24.9.2024., 07:15
Uhićenje istaknutog dužnosnika HDZ-a

Zbog Šarićeve ostavke mijenjan tjedni plan Sabora

Uhićenje Josipa Šarića, dugogodišnjeg istaknutog dužnosnika HDZ-a, samo je po sebi velika vijest, a dodatno je zanimljivom čini ostavka na dužnost saborskog zastupnika koju je on podnio prošli tjedan. Može se tek nagađati zašto je Šarić napustio Sabor, u kojem je mijenjao ministra Marina Piletića, ali ono što je sigurno je da ta ostavka nije bila plod nekakvog njegovog promišljanja tijekom ljeta i eventualne promjene životnih prioriteta nego je u pitanju bila naprasna odluka, a jedan detalj to nesumnjivo potvrđuje.

Nakon sjednice saborskog Predsjedništva održane 11. rujna, zastupnici su dva dana kasnije, u petak, dobili plan rasprava za sljedeći tjedan, a u njemu nije bilo predviđeno glasovanja. Logično jer za svega nekoliko raspravljenih točaka rijetko se kada organizira glasovanje. No, zatim je u utorak, dan prije početka jesenskog zasjedanja Sabora, zastupnicima stigao izmijenjeni tjedni plan, u koji je uvršteno glasovanje, kao i točka - izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Ubrzo se u saborskim kuloarima proširila informacija da je to zbog Šarićeve ostavke. Možda se neki dan u petak ipak nije glasovalo isključivo kako bi bio potvrđen njegov zamjenik Petar Šimić, bilo je još nekih rošada u zastupničkim klupama. Ali, nedvojbeno je da se Šarić nije vratio s godišnjeg odmora odlučan u namjeri da ode iz Sabora, nešto se u vezi s tim ozbiljno dogodilo između 13. i 17. rujna. U jučerašnjem priopćenju HDZ-a naglašava da je Šarić samoinicijativno dao ostavku.

"Podsjećamo i zbog istinitog i potpunog obavješćivanja javnosti kako gospodin Josip Šarić nije imao 'izvorni' mandat u Hrvatskom saboru već je dužnost zastupnika obnašao kao zamjena za izabranog zastupnika. Ostavku je podnio sam na početku novog zasjedanja Hrvatskog Sabora. Odbacujemo stoga neutemeljene teze o curenju informacije, a koje se pokušavaju plasirati u javnost i imputirati vladajućoj opciji. U borbi protiv korupcije nema nedodirljivih, a USKOK, DORH i policija rade neometano - za razliku od postupanja nekih prijašnjih vlada", ističe se u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok. Vladajuća stranka, dakle, odbacuje da je netko javio Šariću da će biti uhićen i da bi zato dobro bilo da prethodno podnese ostavku u Saboru. Ako to doista i jest tako, za HDZ je svakako pozitivno što Šarić od petka više nije zastupnik. U suprotnom bi mu sada potrebno bilo skinuti imunitet, sastao bi se MIP, pa bi se o ovom raspravljalo i na plenarnoj sjednici i sve bi to predstavljalo određenu političku neugodu za HDZ. Ovako je Šarić za svoju stranku samo bivši zastupnik. S obzirom na to da je on u Saboru bio u statusu zamjenika zastupnika, nije mogao mandat staviti u mirovanje, morao je posegnuti za ostavkom. U mirovanju će, međutim, neko vrijeme biti Šarićevo članstvo u HDZ-u. Naime, u Kabokovom priopćenju navodi se i da je Županijski odbor HDZ Vukovarsko-srijemske županije predložio da se prema Šariću postupi sukladno članku 20. Statuta, kojim se propisuje da Časni sud može u mirovanje staviti nečiji članski status ako postoji osnovana sumnja da je dotični osobito teško povrijedio svoje obveze i nanio štetu ugledu stranke.

NIJE BILA TAJNA

Nevjerojatan je ovo slijed događaja za Šarića, premda ni za njega ni za HDZ nije bila tajna da je on predmet istrage. U veljači ove godine aktualni ministar Josip Dabro ispričao nam je da je bio pozvan u policiju kako bi dao izjavu o postupcima svog sugrađanina iz Otoka, s kojim je surađivao dok su obojica bila u HDZ-u. “Na policiji su me pitali o računu za ručak Vladimiru Šeksu koji je Šarić platio službenom karticom, ali to je samo kap u moru. Interes policije nenamjensko je trošenje proračunskog novca nekoliko godina, riječ je o puno široj istrazi. To su vam, tako da kažem, sabrana djela”, rekao je tada Dabro. Ipak, nije to bila prepreka Šariću da se na travanjskim izborima nađe na osmom mjestu HDZ-ove liste u 5. jedinici i u Sabor uđe umjesto ministra Piletića. I u stranci je Šarić napredovao, 17. srpnja izabran je za zamjenika predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman”. Vodstvo HDZ-a očito je smatralo kako istraga ne može nauditi Šariću, da on nije zloupotrebljavao položaj gradonačelnika Otoka, ali onda se prošlog tjedna iznenadno povukao iz Sabora, a u ponedjeljak je uhićen. “Akcija USKOK-a još je jedan pokazatelj da nadležne institucije rade slobodno i neovisno svoj posao. Borba protiv korupcije je stalna i kontinuirana te želimo da se u potpunosti rasvijetli ovaj slučaj”, poručuje HDZ.

Nevjerojatan je ovo slijed događaja za Šarića, premda ni za njega ni za HDZ nije bila tajna da je on predmet istrage. I Novi list je o tome izvještavao, pa nam je tako u veljači ove godine aktualni ministar Josip Dabro ispričao da je bio pozvan u policiju kako bi dao izjavu o postupcima svog sugrađanina iz Otoka, s kojim je godinama tijesno surađivao dok su obojica bili u HDZ-u. "Na policiji su me pitali o računu za ručak Vladimiru Šeksu koji je Šarić platio službenom karticom, ali to je samo kap u moru. Interes policije je nenamjensko trošenje proračunskog novca unatrag više godina, riječ je o puno široj istrazi. To su vam, tako da kažem, sabrana djela", rekao nam je Dabro krajem veljače. Ipak, nije ovo bila prepreka Šariću da se na travanjskim izborima nađe na osmom mjestu HDZ-ove liste u Petoj jedinici i u Sabor uđe umjesto ministra Piletića. I u stranci je Šarić napredovao, 17. srpnja je izabran za zamjenika predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman". Vodstvo HDZ-a očito je smatralo da istraga ne može nauditi Šariću, da on nije zloupotrebljavao položaj gradonačelnika Otoka, ali onda se prošli tjedan iznenadno povukao iz Sabora, a već jučer je uhićen. "Današnja akcija USKOK-a još je jedan pokazatelj da nadležne institucije rade slobodno i neovisno svoj posao. Borba protiv korupcije je stalna i kontinuirana te želimo da se u potpunosti rasvijetli ovaj slučaj", poručuje se u priopćenju HDZ-a.