dunav batina vodostaj rujan 2024
OBŽ
24.9.2024., 19:58
PRIPREME ZA RAST VODOSTAJA

Vodeni val na Dunavu ipak niži od prognoza. Osječani, oprezno uz Dravu!

Đuroković: Vodostaji će biti 60-ak centimetara niži od prognoza. Nadamo se da će ponešto amortizirati Kopački rit

Uoči dolaska vrha vodenog vala, koji bi se na ulazu u Hrvatsku trebao pojaviti na Dunavu kod Batine u srijedu, u Osijeku je održana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, kojoj su nazočili i ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković te generalni direktor i glavni voditelj obrane od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Ministrica Vučković podsjetila je da su se sve radnje počele pripremati na vrijeme, najprije od djelatnika Hrvatskih voda i 300 ljudi iz sektora vodnog gospodarstva, koji su pripremali sve za nadolazak očekivanog vodenog vala, jednog od pet povijesno najvećih.

dunav batina vodostaj rujan 2024
OBŽ

“Sva sreća, ovaj je znatno niži od onoga koji je bio 2013. godine. Svi objekti, sve vodne građevine su pregledani. Također se dodatno pregledava hidrotehnička oprema i osiguravaju se materijalni uvjeti te se nastoji pomoći stanovništvu koje ima vikendice na područjima za koje je bilo predviđeno da će biti poplavljeno. Učinili smo sve što je moguće i uvjerena sam da će ovaj vodeni val biti mirno ispraćen iz Hrvatske, na očekivani način. Sada se događa točno ono što smo predviđali prije sedam dana", kazala je Vučković.

Đuroković je naglasio da su nakon deset dana od pojave ciklone Boris obavljene sve potrebne aktivnosti kako bi se dočekao današnji vodostaj iznad 700 centimetara u Batini. "Vodostaji će biti 60-ak centimetara niži nego što su prve prognoze govorile. Nadamo se da će nizvodno ponešto vodostaja amortizirati Kopački rit. Ništa se ne smije prepustiti slučaju, to su vrlo ozbiljni vodostaji, kao i svi na plus 700 centimetara. Sve će snage biti u pripravnosti. Očekivani vodostaj je oko 715 centimetara i u srijedu navečer trebao bi doći vrh vodenoga vala u Hrvatsku. Trenutačno je oko Mohača u Mađarskoj, udaljen 23 kilometra uzvodno od Batine", rekao je Đuroković, najavivši provođenje izvanrednih mjera obrane od poplava praktično sve do nedjelje jer se normalizacija stanje očekuje od ponedjeljka.

OSJEČANI, OPREZNO UZ DRAVU

Dragan Vulin je najavio prelijevanje Drave kod Osijeka na šetnicu na lijevoj obali. Taj događaj je očekivan jer je retencija namjerno projektirana kako bi Drava išla u širinu. “Često, međutim, taj događaj kod naših sugrađanki i sugrađana izaziva zanimanje. Postavit ćemo zaštitne ograde, ali molim sugrađane da ne obilaze ograde i ne ulaze u ograđeno područje jer je Drava i mutna i nosi velike količine balvana i ostalog otpada, te se ne vidi rub šetnice, pa lako može doći do pada u maticu rijeke, što može završiti kobno”, upozorio je Vulin.

Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ-a i osječko-baranjski župan zahvalio je Vladi RH jer je u posljednjih nekoliko dana poslala veliku preventivnu pomoć - timove za spašavanje od poplava Ravnateljstva CZ-a i ekipu s dronom kako bi se dodatno osiguralo sve za dolazak vodenog vala. "Hrvatske su vode u posljednjih nekoliko godina napravile utvrde zbog kojih naši stanovnici mogu biti sigurni. Nadamo se da će ovaj vodeni val proći onako kakve su sada prognoze, ali ako bude potrebno intervenirati, spremne su sve snage, vojska, koja u pripravnosti ima 300 pripadnika, vatrogasci i policija", ocijenio je Lukić.

Da su prognoze i za Osijek malo ublažene u odnosu prema prvotnima, kazao je i Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka, i načelnik osječkog Stožera civilne zaštite, dodavši da se sada predviđa vodostaj Drave od oko 400 centimetara. "To nije problem za obranu od poplava u Osijeku", rekao je. 

Marija Vučković

ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije

Sve vodne građevine su pregledane. Pregledava se i hidrotehnička oprema i nastoji pomoći stanovništvu koje ima vikendice na područjima koja će biti poplavljena.