Zagreb, 12.09.2024. Konferencija za medije Maria Radića sa suradnicima uoči sastanka inicijative za osnivanje nove političke stranke. Na fotografiji Mario Radić.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
HINA
24.9.2024., 18:41
NOVA POLITIČKA STRANKA

Nakon napuštanja Domovinskog pokreta Mario Radić osniva stranku DOMiNO

Prošlo je vrijeme klasičnih naziva političkih stranaka, pa takav nisu odabrali ni Mario Radić i njegovi istomišljenici koji su napustili Domovinski pokret. Oni će idućih dana osnovati stranku DOMiNO - Dom i Nacionalno okupljanje. Dakle, HDZ će ubuduće, osim s DP-om, biti u koaliciji i sa strankom DOMiNO, koja će odmah imati dva saborska zastupnika, a za dva mjeseca bi se Krešimiru Čabaju i Igoru Peternelu trebao pridružiti Damir Biloglav, nakon što će moći aktivirati svoj mandat.

Odmah, naravno, upada u oči da je dio naziva Radićeve stranke, Nacionalno okupljanje, identičan s onim što ga ima opcija francuske desničarke Marine Le Pen. Ovako je, pak, Radić u priopćenju, pomalo poetski, objasnio zašto su se odlučili za DOMiNO.

"Dom je obitelj. Dom je zavičaj. Dom je domovina. Dom je mjesto gdje počinju sjećanja i gdje se rađaju snovi. Dom je simbol sigurnosti, pripadnosti, ukorijenjenosti, tradicije i stabilnosti. Nacionalno okupljanje - nit je koja veže narod i zemlju, objedinjuje nacionalne interese, jedinstvo i suverenitet. Snaga i odlučnost, jasna vizija i konkretno djelovanje, spajaju se u Dom i Nacionalno okupljanje, stranku kojoj je cilj pokrenuti lavinu dalekosežnih pozitivnih učinaka za hrvatski narod i Hrvatsku. Dom i Nacionalno okupljanje donosi rješenja. Konkretna. Jasna. Crno na bijelo", poručio je donedavni zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta.

DOMiNO je, ističe, " težnja ka tome da svaka Hrvatica i svaki Hrvat imaju priliku živjeti u sigurnom, stabilnom i pravednom društvu u kojem nema korupcije i nacionalni su interesi na prvom mjestu".

Stihovi pjesama grupe Film popularni su među hrvatskim političarima. Na parlamentarnim izborima nastupila je koalicija Rijeke pravde, a Radić je neznatno modificirao stari refren Jure Stublića. "Samo je jedno mjesto na svijetu – Dom", završna je rečenica njegovog priopćenja.