01.05.2022., Okucani - Obiljezavanje 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak u Okucanima Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
PIXSELL
24.9.2024., 18:17
USTAV OBVEZUJE NA SURADNJU

Milanović traži razgovor s Plenkovićem o vanjskoj politici, čeka na odgovor već 14 dana

Ured predsjednika Republike Zoran Milanović objavio je priopćenje u kojem se navodi kako je on još 9. rujna ove godine uputio pismo premijeru Andreju Plenkoviću kojim ga je pozvao na sastanak na temu vanjske politike. U priopćenju piše da je povod za upućivanje pisma "namjera Vlade da osnuje nova diplomatska i konzularna predstavništva u svijetu bez ikakvog prethodnog razgovora i usuglašavanja s predsjednikom Republike, iako se takve odluke mogu donijeti samo u suglasju i temeljem dogovora Vlade i predsjednika".

- Do danas, predsjednik Vlade nije odgovorio na pisani poziv predsjednika Republike, niti je na bilo koji način pokazao interes za suradnju, piše u priopćenju Ureda predsjednika.

U rujanskom pismu Milanović je upozorio Plenkovića da ih "hrvatski Ustav obvezuje na suradnju", te ga "još jednom pozvao na razgovor i dogovor oko ove teme".

- Vaš pristup, prema kojemu bi se uloga predsjednika svodila na bespogovorno prihvaćanje svih Vladinih prijedloga bez da se o njima može i razgovarati, suprotan je i Ustavu i interesu Republike Hrvatske, te ga neću prihvatiti kako sada tako ni ubuduće. Vanjska politika nije stranačka stvar već zajednički interes svih naših građana za čije su kreiranje i provedbu po Ustavu zajednički zaduženi i Vlada i predsjednik Republike. Ovlasti i obveze i Vlade i predsjednika Republike jasno su definirane Ustavom, te Vas pozivam da ih i poštujete, napisao je, između ostaloga Milanović u svom pismu.

U njemu podsjeća premijera da je "odredbom stavka 2. članka 99. Ustava Republike Hrvatske propisano da, na prijedlog Vlade i uz supotpis premijera, Predsjednik odlučuje o osnivanju diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu".

- Iz ove ustavne odredbe jasno proizlazi da se sve odluke o osnivanju diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu mogu donijeti samo u suglasju i temeljem dogovora Vlade i Predsjednika Republike. Dakle, nemoguće je nametanje odluka s bilo čije strane, poručio je Milanović. Dodao je da su mu "u posljednje vrijeme počeli stizati prijedlozi Vlade o osnivanju pojedinih diplomatskih i konzularnih predstavništava Republike Hrvatske sa zahtjevom da ih potpišem, a bez da se o tim prijedlozima prethodno razgovaralo i usuglašavalo ih se, kao i bez bilo kakvih obrazloženja za takve prijedloge".

- Vašeg ministra vanjskih i europskih poslova moji su suradnici svaki put upozorili kako ne mogu i ne želim donositi odluke o osnivanju novih diplomatskih i konzularnih misija i ureda bez prethodnog razgovora i usuglašavanja, kao i bez prethodnog obrazloženja takvih prijedloga. Naime, smatram kako je potrebno preispitati i postojeću mrežu i broj diplomatskih i konzularnih ureda, njihovu geografsku raspodjelu te utvrditi opravdanost njihovog postojanja. Tek nakon toga možemo razgovarati o potrebama daljnjeg širenja mreže diplomatskih i konzularnih predstavništava, a potom i o konkretnim mjestima, poručio je Milanović.