New York, 23.09.2024. - Premijer Andrej Plenković u intervjuu sa CNN-ovim voditeljem Richardom Questom. Na fotografiji Andrej Plenković, Richard Quest. foto HINA/ Vlada RH/ Damir Galić/ ml

Premijer Andrej Plenković u intervjuu sa CNN-ovim voditeljem Richardom Questom

HINA/ Vlada RH/ Damir Galić/ ml
24.9.2024., 20:40
HRVATSKI PREMIJER NA CNN-u

Lovimo korak s razvijenijim zemljama

Hrvatska kontinuiranim rastom BDP-a i najvišim kreditnim rejtingom u povijesti ubrzano lovi korak s razvijenijim članovima EU-a, rekao je premijer Andrej Plenković na CNN-u. "Izgledi Hrvatske, kao najmlađe članice Europske unije, u pogledu gospodarskog rasta i lovljenja koraka s članicama koje su duže u EU-u, vrlo su pozitivni", poručio je premijer Plenković u intervjuu sa CNN-ovim voditeljem Richardom Questom. Kreditni rejting Hrvatske odnedavno je na razini A- i prema Standard&Poor'su i Fitchu.

Premijer je najavio je da će Vlada nastaviti stvarati bolje uvjete za hrvatske građane i gospodarstvenike, "posebno za strane ulagače, uključujući i one iz Amerike s kojima ću se susresti ovdje u New Yorku". Plenković je najavio i da skretanja s politike desnog centra, koju provodi kao hrvatski premijer u proteklih osam godina, neće biti. U Europi je, međutim, došlo do promjene političke arhitekture, a Plenković smatra da su razlozi za to posljedice nezakonitih migracija koje su utjecale na sigurnost građana, ekonomske i socijalne posljedice COVID-a i ruska agresija na Ukrajinu, koja je prouzročila najveću energetsku krizu, rast cijena energenata i inflatorne pritiske. No europske institucije nalaze se sada na početku novog mandata, a svi povjerenici Europske komisije dolaze iz umjerenih stranaka, kazao je Plenković. Većina koja podupire novu Komisiju, dodao je, vrlo je uravnotežena i nema utjecaja bilo kakvih ekstremnih političkih stranaka.

Upitan o skorašnjim predsjedničkim izborima u SAD-u, Plenković je kazao da treba poštovati izbor američkih građana. "Radili smo i s administracijom bivšeg predsjednika Trumpa i predsjednika Bidena, poštovat ćemo volju američkog naroda, želimo da sve prođe u redu i da je američka demokracija ojačana, a ne oslabljena nakon izbora u studenome, kao što je bila nakon prethodnih", istaknuo je. "S velikom pažnjom promatramo što se događa u SAD-u", kazao je i dodao da se primjećuje velika polarizacija, ali "to se događa i u nekim drugim demokratskim zemljama".