Rijeka, 23.04.2024. - Konferencija za medije u sklopu godišnjeg dvodnevnog konzorcijskog sastanka partnera na projektu Dolina vodika "Sjeverni Jadran". Projekt Dolina vodika "Sjeverni Jadran" temelji se na regionalnoj suradnji Slovenije, Hrvatske i talijanske Autonomne pokrajine Furlanije - Julijske krajine. Okuplja 37 poduzeća i ustanova s ciljem razvoja inovativnih rješenja za "zelenu" budućnost regije. foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ ml
HINA/ Miljenko KLEPAC/ ml
24.9.2024., 08:15
ODRŽIVA BUDUĆNOST: PLOVILA ZA ENERGETSKU TRANZICIJU

Gradnja katamarana za brzobrodsku liniju jedan od ciljeva Doline vodika

Izgradnja katamarana za održavanje brzobrodske linije prema Cresko-lošinjskom arhipelagu jedan je od ciljeva inicijative Dolina vodika sjevernog Jadrana (NAHV), najavljeno je na sastanku partnera iz Hrvatske, Slovenije i talijanske autonomne regije Furlanija-Julijska krajina, koji su se okupili u Rijeci kako bi procijenili implementaciju ključnih projekata, procijenili rizike u provedbi, uz fokusiranje na integraciju u društveno i gospodarsko okruženje.

Gradnju plovila za održavanje brzobrodske linije kao jedan od ciljeva najavio je Marin Gregorović, gradonačelnik Cresa, najnovijeg partnera inicijative i prve jedinice lokalne samouprave koja se pridružila Dolini vodika. "Vodik je stvar budućnosti, vidimo tu dugoročne pozitivne efekte za naš otok. Prije svega u promociji i vidljivosti Cresa kao održivog otoka, ali u pripremi ovog projekta inzistirao sam da on mora donijeti dugoročne koristi za cijelu zajednicu. Energetska tranzicija mora biti takva da svi koji na otoku žive moraju osjetiti da od toga imaju neke koristi", rekao je.

Stephen Taylor

strateški koordinator

Može se koristiti tamo gdje električna energije nije dostupna, dovoljna ili prikladna - u bilo kojoj djelatnosti gdje se ne možete spojiti na mrežu, a trebate energiju. Tu je vodik važan.

Dolina vodika sjevernog Jadrana inicijativa je sufinancirana sredstvima programa Horizon Europe, koja okuplja 37 partnera iz triju zemalja s ciljem razvoja 17 testnih projekata usmjerenih k proizvodnji, transportu, skladištenju i upotrebi vodika dobivenog korištenjem energijom iz obnovljivih izvora. Kako kaže Stephen Taylor, strateški koordinator radne skupine te inicijative, ukupna ulaganja iznosit će čak 344 milijuna eura. Prve količine proizvedenog vodika za upotrebu u transportu i industriji očekuju se već 2025., a ukupna količina proizvedenog vodika trebala bi iznositi 5000 tona godišnje, do kraja projekta 2029. godine, no te bi količine mogle biti i znatno veće, jer se očekuje da će za trajanja inicijative i nakon toga u proizvodnju, transport, skladištenje i upotrebu vodika biti uloženo oko 800 milijuna eura.

Jerneja Sedlar, koordinatorica inicijative, istaknula je vodik kao nezaobilaznu sastavnicu globalne tranzicije prema održivoj budućnosti s niskim emisijama ugljika.