Zagreb, 24.09.2024. - Konferencija za novinare Zaklade Zora o planovima uvođenja novih oblika liječenja B staničnih leukemija i limfoma s revolucionarnim unaprjeđenjem učinkovitosti liječenja, a u kontekstu borbe protiv leukemije kojoj je posvećen mjesec rujan.foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
24.9.2024., 20:37
metoda na čekanju

CAR-T terapija godišnje bi mogla spasiti i 100 života

Ova imunoterapija odlično djeluje kod oboljelih kojima više ništa drugo ne pomaže

Hrvatska je medicina spremna za uvođenje vlastite stanične imunoterapije u liječenje leukemije i limfoma, ali joj za to treba financijski poticaj. Stručnjaci okupljeni u Zakladu Zora prikupili su dosad 95.000 eura, a ciljani iznos potreban za kupnju opreme i potrošnog materijala za početak domaće proizvodnje trostruke CAR-T terapije procijenjen je na milijun eura.

Nažalost, u posljednje dvije godine ni donatori ni Vlada nisu pokazali interes za revolucionarnu terapiju koja bi Hrvatsku svrstala u sam europski vrh liječenja onkoloških bolesnika. Iznimni uspjesi koje ona može postići, kao i znatne uštede koje bi donijela zdravstvenom sustavu, predstavljeni su u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, u povodu Mjeseca borbe protiv leukemije, limfoma i multiplog mijeloma. Svake godine Hrvatska bilježi 500 novooboljelih od leukemije i limfoma te od 120 do 160 novooboljele djece s malignim tumorima, od čega se 30 posto odnosi na leukemiju i limfom. Više od 80 posto oboljele djece uspješno se izliječi zahvaljujući napretku medicine, a nova terapija dodatno bi poboljšala ishode liječenja, poručio je Goran Roić, ravnatelj Klinike.

“U nekoliko desetljeća napravili smo ogroman napredak, ali nema stajanja, idemo prema 100 posto izlječenja. Ovaj je projekt izuzetno važan, kad proradi laboratorij i iziđu prvi pripravci, to će biti revolucionarno za naše pacijente. Radi se o pacijentima kod kojih nije uspjela redovita terapija, koji imaju proširenu bolest i imaju malo izgleda za preživljenje", poručio je Roić. Imunoterapija je u posljednjih desetak godina pokazala da se djelovanjem na imunosni sustav može izliječiti od raka i bolesnike koji bi inače bili osuđeni na smrt. Učinkovitost imunoterapije povećana je uvođenjem stanične imunoterapije tumora, pri čemu se u laboratoriju ciljano proizvedu stanice koje imaju svojstvo ubijanja tumorskih stanica. Prijenos dovoljnog broja tih stanica može dovesti do potpunog nestanka čak i vrlo raširenih oblika tumora koji više ne reagiraju na druge oblike liječenja. Uvođenjem naprednih oblika stanične imunoterapije tumora, kao što su liječenje CAR-T - limfocitima, tumor-infiltrirajućim limfocitima, tumorskim cjepivima i onkolitičkim virusima, postižu se znatno bolji rezultati liječenja. Metodom liječenja tumor-inflitrirajućim limfocitima u pacijentice s metastatskim rakom dojke u dobi od 48 godima koja nije imala druge terapijske opcije, sedam mjeseci nakon terapije nestali su svi znakovi bolesti, a već je šest godina potpuno zdrava.

Goran Roić

ravnatelj Klinike
za dječje bolesti

Prva pacijentica liječena je ovom terapijom 2012. godine i upravo je završila Pravni fakultet, živi i radi upravo zahvaljujući takvom liječenju. Ovime postižemo razinu vrhunske, avangardne medicine, što je za malu zemlju kao što je Hrvatska izniman uspjeh.

“Ovu imunoterapiju nazivamo revolucionarnom jer odlično djeluje kod oboljele osobe kojoj više ni jedna druga terapija ne pomaže. Trostruka CAR T terapija znatno bi povećala šanse izlječenja B staničnih limfoma i leukemija kod gotovo 90 posto oboljelih", istaknuo je imunolog Mladen Merćep, voditelj Zaklade Zora. U KBC-u sestara milosrdnica u Vinogradskoj osiguran je prostor za budući laboratorij. Iznos od milijun eura usmjerio bi se u nabavu opreme i kupnju potrošnog materijala, a sav rad na uvođenju proizvodnje bit će obavljen bez naknade. Lokalnom proizvodnjom pripravaka na neprofitnoj bazi znatno bi se smanjili troškovi i omogućila bi se primjena personaliziranih CAR-T pripravaka već unutar tjedan dana od uzimanja krvi. Sada je prosječno trajanje proizvodnje komercijalnog pripravka pet tjedana, a oko 15 posto proizvedenih pripravaka zbog brze progresije bolesti više nije primjenjivo. "Postojećim terapijama oboljeli se liječe šest do sedam mjeseci, a CAR-T terapijom liječenje bi trajalo tri tjedna. U Hrvatskoj bi se ovakva terapija mogla primijeniti u 50 do 100 pacijenata godišnje, a smrtnost bi se smanjila za više od 80 posto", pojasnio je Merćep.

HZZO danas plaća spomenutu terapiju samo kod dvije dijagnoze - akutne limfatične leukemije i difuznog velikostaničnog B limfoma, koji imaju najlošiji odgovor na ostale oblike liječenja. Prima je desetak pacijenata godišnje. U Zakladi Zora, čim prikupe novac, planiraju krenuti u liječenje leukemije i limfoma, a zatim i multiplog mijeloma. U prvoj godini proizvodnje CAR-T pripravci osigurali bi se za pet pacijenata, a samo na njima zdravstveni bi sustav, računa Merćep, imao znatne uštede. Terapija danas stoji oko 330.000 eura po pacijentu, a u domaćoj inačici bila bi niža najmanje 200.000 eura. Cilj je da takva terapija bude cjenovno slična klasičnoj kemoterapiji.

Donacije Zakladi Zora mogu se uplatiti na račun kod Privredne banke Zagreb (PBZ), IBAN: HR46 2340 0091 1111 7426 8; svrha uplate: donacija, a za uplate iz inozemstva SWIFT (BIC): PBZGHR2X. n