novosti...Otok...23.09.2024.policija i USKOK ispred kuće gradonačelnika Josipa Šarića i poglavarstva grada Otoka; preuzeli dokumentaciju za daljnje istražne radnje; na fotki - kratka intervencija specijalne policije zbog verbalnih prijetnji i vrijeđanja novinara;foto Gordan Panić
Gordan Panić
23.9.2024., 18:32
UHIĆEN I ODMAH PUŠTEN

Josip Šarić za privatne potrebe potrošio više od 240 tisuća kuna

Uskok sucu istrage Županijskog suda u Osijeku nije predložio određivanje istražnog zatvora za Šarića

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić, koji je na toj poziciji posljednjih 30-ak godina, i odnedavno bivši HDZ-ov zastupnik u Hrvatskom saboru, uhićen je u ponedjeljak ujutro u akciji policije i Uskoka te odveden na ispitivanje u Osijek.

Bez otkrivanja identiteta, iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske tijekom jutra izvijestili su da "u koordinaciji s Uskokom provode kriminalističko istraživanje na području Slavonije nad jednom osobom zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv službene dužnosti". "Nakon dovršetka krim istraživanja osumnjičena osoba bit će predana pritvorskom nadzorniku, a policija će protiv nje podnijeti kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta", navedeno je.

Napad na novinare

Uskok je, pak, izvijestio da su uhićenje i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje prema njihovu nalogu provodi PU vukovarsko-srijemska. Navedene radnje, objavio je Uskok, provode se na području Slavonije i Zagreba "protiv osobe za koju se osnovano sumnja da je počinila koruptivno kazneno djelo". Dodali su da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju, te o tome pravodobno obavijestiti javnost.

Poslijepodne je Uskok priopćio i za što tereti Šarića. "Uskok je, na temelju kaznene prijave PU vukovarsko-srijemske, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1968.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti." Kako se navodi, "osnovano se sumnja da se okrivljenik u razdoblju od 1. siječnja 2015. do 6. prosinca 2023. u gradu Otoku i drugim mjestima u Hrvatskoj, kao gradonačelnik Otoka, koristeći se ovlaštenjima korištenja poslovnim bankovnim karticama u službene svrhe i sredstvima reprezentacije u poslovne svrhe te raspolaganja sredstvima po računu Otoka, u više navrata koristio tim ovlaštenjima u privatne svrhe za plaćanje troškova putovanja, smještaja i drugih usluga i troškova".

novosti...Otok...23.09.2024.policija i USKOK ispred kuće gradonačelnika Josipa Šarića i poglavarstva grada Otoka; preuzeli dokumentaciju za daljnje istražne radnje;foto Gordan Panić
Gordan Panić

"Osim toga je podmirenje privatnih troškova omogućio i članovima svoje obitelji i drugim osobama. Tako je u raznim ugostiteljskim objektima i trgovinama plaćao troškove koji nisu vezani uz djelatnost i službene svrhe Otoka, a podređenim službenicima je nalagao plaćanje računa za tako učinjene troškove, nastale isključivo u svrhu privatnih potreba i odnosa. Na opisani način okrivljenik je sebi i drugima pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 243.800,25 kuna (oko 33 tisuće eura, nap. a.), za koji iznos je oštetio Grad Otok", priopćeno je iz Uskoka, a navedeno je i kako nakon ispitivanja okrivljenika sucu istrage Županijskog suda u Osijeku nije predloženo određivanje istražnog zatvora jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke.

Prema onome što se u Otoku moglo vidjeti u ponedjeljak, policijska vozila ujutro su stigla pred Šarićevu obiteljsku kuću u središtu Otoka, kao i pred obližnju zgradu gradske uprave, odakle su policijski istražitelji u vrećama iznosili dokumentaciju. Dok su novinari pratili akciju izvještavajući o uhićenju, dogodio se u Otoku incident zbog kojeg je intervenirala policija jer je nekoliko muškaraca verbalno napalo novinare, pa su ih policajci udaljili. Po svemu sudeći, radilo se o Šarićevim pristašama, a jedan od građana koji su uhićenom Šariću pružali podršku vrijeđajući novinare bio je odjeven u majicu s njegovim izbornim sloganom. Novinarima je prišao i jedan građanin koji je s gradonačelnikom Otoka otprije bio u sukobu.

Ostavke

Inače, Josip Šarić je prošlog tjedna dao ostavku na dužnost saborskog zastupnika, a razlog takvog čina nije bio poznat. U ponedjeljak je, neslužbeno doznajemo, podnio ostavku i na mjesto gradonačelnika.

Oglasio se i HDZ, u čijem priopćenju se navodi kako je akcija Uskoka "još jedan pokazatelj da nadležne institucije u ovom mandatu slobodno i neovisno rade svoj posao". "Borba protiv korupcije stalna je i kontinuirana, u njoj nema nedodirljivih - za razliku od nekih prijašnjih Vlada RH. USKOK, DORH i policija rade neometano i želimo da u potpunosti rasvjetle ovaj slučaj. Stoga u potpunosti odbacujemo neutemeljene teze o 'curenju informacija', a koje se pokušavaju plasirati u javnost i imputirati vladajućoj opciji", ističe se u priopćenju HDZ-a. Priopćili su i sljedeće: "Zbog istinitog i potpunog obavješćivanja javnosti podsjećamo i na činjenicu da Josip Šarić nije imao 'izvorni' mandat u Hrvatskom saboru već je dužnost zastupnika obnašao kao zamjena za izabranog zastupnika. Ostavku je sam podnio na početku novog zasjedanja Sabora." Iz HDZ-a su naveli i kako je slijedom informacija o provedenim radnjama nadležnih službi Županijski odbor HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije predložio da se "prema članu stranke Josipu Šariću postupi sukladno članku 20. Statuta HDZ-a", a prijedlog odluke dostavljen je Časnom sudu ŽO HDZ-a VSŽ. Prema tom se članku, koji propisuje da se u slučaju osnovane sumnje na osobito tešku povredu članskih obveza, koje štete ugledu stranke, Šarićevo članstvo zamrzava do pravomoćnosti presude.

Bosančić: Svatko je odgovoran za ono što radi, posebno političari

Uhićenje gradonačelnika Otoka Josipa Šarić nikako ne može biti dobro za HDZ-a, ali pozitivnim se može promatrati u smislu da dokazuje kako članovi i dužnosnici HDZ-a nisu izvan zakona, što nam se često zna imputirati, izjavio je predsjednik vukovarsko-srijemskog HDZ-a Ivan Bosančić. Bosančić je za Hinu u ponedjeljak kazao kako je županijski HDZ pokrenuo postupak za stavljanje u mirovanje stranačkog članstva Josipa Šarića. "Idemo prema Časnom sudu HDZ-a s prijedlogom da se Šarićevo članstvo, kao u slučaju bivšeg župana Damira Dekanića, stavi u mirovanje i da do daljnjega on ne bude ni u jednom tijelu ili na nekom položaju", kazao je vinkovački gradonačelnik Bosančić. Rekao je i kako je Šarićevo uhićenje, kao i prošlotjedna ostavka na dužnost saborskog zastupnika, za njega iznenađenje. "Svatko je odgovoran za ono što radi i čime se bavi, a posebice odgovorni moramo biti mi političari, ponajprije prema građanima koji su nas izabrali. Nikada ne bismo trebali zlouporabiti njihovo povjerenje", kazao je Bosančić.

Inače, Josip Šarić, danas 56-godišnjak, postao je gradonačelnik Otoka 1993. Aktualni, osmi gradonačelnički mandat osvojio je na lokalnim izborima 2021. U imovinskoj mu kartici stoji da je diplomirani inženjer prometa, oženjen je i ima troje djece, i živi u Otoku. Dužnost gradonačelnika obavlja volonterski, a plaću je zarađivao kao saborski zastupnik.