dunav vodostaj rujan 2024
OBŽ
23.9.2024., 18:33
RAST VODOSTAJA DUNAVA I DRAVE

Građane će, ustreba li, evakuirati, ne preporučuje se isplovljavanje čamcima

Vodeni val na Dunavu na području Osječko-baranjske županije očekuje se u srijedu, a sudeći prema informacijama Hrvatskih voda, njegov maksimum neće premašiti onaj iz 2013. godine. Raste i vodostaj Drave, te se očekuje da će on kod Osijeka biti 30 centimetara viši nego u lipnju ove godine, odnosno oko 450 centimetara, a to je razina na kojoj se uvode redovite mjere obrane od poplava.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture preko Lučke kapetanije Osijek svim je sudionicima plovidbe Dravom u ponedjeljak poslalo priopćenje kojim se upozorava na otežane uvjete plovidbe. Voditeljima se čamaca preporučuje da sljedećih dana, tijekom visokog vodostaja, ne isplovljavaju i da pravilno osiguraju vez svojih plovila. Ako se plovidba ipak ne može izbjeći, svim sudionicima u plovidbi nalaže se da plove smanjenom brzinom i ne stvaraju veće valove. Prošlog tjedna slično upozorenje izdala je i Lučka kapetanija Vukovar za plovidbu Dunavom, kao i informaciju da su zbog visokog vodostaja uklonjene "crvene plutajuće oznake za označavanje desnog ruba plovnog puta".

Ozbiljnu obavijest stanovnicima ugroženog poplavnog područja uz Dunav i Dravu stiglo je u ponedjeljak iz Stožera civilne zaštite Općine Erdut. Mole sve građane čija je imovina ugrožena da pomognu općinskim operativnim snagama u punjenju vreća pijeskom na lokaciji u Aljmašu za potrebe izrade zečjeg nasipa, te da se uključe u provođenje mjera obrane od poplava i vlastitim angažmanom brane svoju imovinu. Na području Općine Erdut vrijede mjere obrane i zaštite od poplava. Djelatnici Čvorkovca pripremaju vreće s pijeskom, te i oni pozivaju sve ljude dobre volje da im se pridruže kako bi bili spremni za nadolazeće dane. "Molimo sve ljude dobre volje da, ako su u mogućnosti, svojim angažmanom pomognu u obrani od poplave. U slučaju ugroze života i zdravlja ljudi, u suradnji s drugim operativnim službama, bit će provedena evakuacija stanovništva, a u slučaju negodovanja građana evakuacija će se provesti prisilno uz asistenciju djelatnika policije. Svaku ugrozu od porasta vode treba prijaviti Centru 112 i na telefon 099 482 7046", pojašnjavaju proceduru u Stožeru civilne zaštite Općine Erdut.

Kako su izvijestile Hrvatske vode, u nedjelju su uvedene izvanredne mjere obrane od poplava kod Batine. Na ostalim dionicama na snazi su redovite mjere obrane od poplava za sve dionice uz Dunav i za 30-ak kilometara nasipa uz Dravu uzvodno od ušća u Dunav, gdje dolazi do uspora, navode Hrvatske vode.