DUNAV BATINA LIPANJ 2024
OBŽ
22.9.2024., 12:24
STANJE BARANJSKIH NASIPA

Vodeni val stiže: Zeleni otok poplavljen, na Dunavu izvanredne mjere

Unatoč činjenici da se na Dunavu kod Batine uskoro očekuje uvođenje izvanrednih mjera obrane od poplava, nema razloga za zabrinutost jer je najavljeni vodeni val niži i od ublaženih prognoza. Poručio je to u nedjelju direktor osječkog vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda Željko Kovačević tijekom obilaska nasipa u Baranji, u kojemu su sudjelovale sve sastavnice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Kazao je također da će, kada vodostaj Dunava kod Batine dosegne 650 centimetara, bit uvedene izvanredne mjere obrane od poplava. "U takvim se okolnostima uspostavljaju stalna, danonoćna dežurstva, u pričuvi se nalazi 50 tisuća vreća pijeska, a zatvoreni su svi prolazi oborinske odvodnje i sva mjesta koja su otvorena kada je situacija redovita. Sve je spremno i nema razloga za zabrinutost. Kada se gledaju uzvodne vodomjerne postaje, izgleda da vodeni val pomalo gubi snagu, te je od Bratislave do Budimpešte val nešto niži od početnih prognoza, pa i ublaženih prognoza", kazao je Kovačević.

Predviđa da se u Batini idućih dana očekuje vodostaj od oko 720 centimetara, što je približno 50 centimetara niže nego 2013.

"Vikend-naselje Zeleni otok, na nebranjenom području kod Batine, zbog visokog vodostaja trenutno je odsječeno, i ne preporučuje se odlazak na to područje. Tamo službe civilne zaštite imaju svoje aktivnosti, i reagirat će ako bude trebalo", poručio je Kovačević.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i osječko-baranjski župan Mato Lukić ustvrdio je nakon obilaska da su sve sastavnice Stožera učinile mnogo toga, kao što su to činile u sličnim situacijama posljednjih nekoliko godina. "Vodostaj raste, problema ne bi trebalo biti, ali ništa ne smijemo prepustiti slučaju i zato nastavljamo s obilascima terena kako bi sve bilo spremno za srijedu, za kada je najavljen vodeni val", rekao je Lukić.

Stanovnicima naselja Batina i ostalih naselja koja Dunav može ugroziti načelnik Općine Draž Stipan Šašlin poslao je poruku da nema razloga za zabrinutost, jer je situacija pod kontrolom, a obrambeni nasipi u izvrsnom stanju. "Osim toga, poduzete su sve mjere i radnje za eventualnu ugrozu. Djelatnici Hrvatskih voda, koji imaju bogato iskustvo s ovakvim vodostajima i situacijama, poduzeli su apsolutno sve mjere i vodi se računa o svim detaljima, tako da nema razloga za zabrinutost", zaključio je Šašlin.