Zagreb, 21.09.2024. Drugi krug unutarstranačkih izbora za predsjednika SDP-a na kojima je pobijedio Siniša Hajdaš Dončić. Na fotografiji Peđa Grbin, Siniša Hajdaš dončić, zoran paunovićfoto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Zoran Paunović

22.9.2024., 18:42
ANALIZA IZBORA U SDP-u

Hajdaš Dončić dobio u Osijeku triput manje glasova od Paunovića

Omjer u Predsjedništvu je tanak, 9 prema 8 za one koji su bili uz Hajdaša Dončića i neće mu biti lako izgraditi autoritet

Izborom Siniše Hajdaša Dončića na čelo SDP-a počinje nova era za stranku koja je u četiri godine vodstva Peđe Grbina desetkovana na terenu i danas nema organizacije u cijelom nizu sredina, stoga je Hajdašev prvi zadatak vratiti ljude u stranku i ojačati stranačku bazu. Probleme ima u Zagrebu, gdje već dvije godine ima privremeno vodstvo, potom u Splitu, gdje se stranka na ovim izborima opet podijelila između onih koji navodno lažiraju glasove i onih koji na to upozoravaju, a ni u Rijeci nije mnogo bolje s pasivnošću članstva, s obzirom na to da na izbore za predsjednika SDP-a izlazi manje od 20 posto članova.

Iznenađenje

Kako je Hajdaš Dončić i najavljivao, njegovi prvi potezi bit će organizacija izbora u stranci u Zagrebu te dogovor oko kandidata za župane i gradonačelnike za lokalne izbore 2025. godine, pri čemu i SDP Zagreba mora imati svog kandidata za gradonačelnika. Tu je i posao izbora novog vodstva Glavnog odbora, a za to ni situacija u novoizabranom Predsjedništvu neće biti sasvim laka. Iako se očekivalo da će olako proći kroz izbore, ne samo što je u Zoranu Paunoviću imao dostojnog protukandidata nego mu ni sastav Predsjedništva ne jamči apsolutni mir. Dio tih ljudi nikad mu nije bio blizak, poput Tonina Picule, koji je uvijek bio "antimilanovićevski kandidat", Zlatka Komadine, koji je također pripadao drugoj struji, makar je pretkraj karijere u miroljubivoj fazi "patera familiasa SDP-a", a tu je i Ranko Ostojić, koji je otvoreno stajao iza Paunovićeve kandidature. Javno se kao podupirateljica Paunovića ovih dana izjasnila i Sabina Glasovac, a uz nju je, samo potiho, bila i Mirela Ahmetović te Jasenka Auguštin Pentek. Iako je bila predsjednica Glavnog odbora u Grbinovu mandatu, Marija Lugarić iznikla je također u drugoj stranačkoj struji, onoj Piculinoj.

Najzanimljivije od svega bilo je ipak glasanje u drugom krugu izbora za predsjednika u subotu u Osijeku, gdje je Hajdaš Dončić na terenu koji kontrolira Biljana Borzan dobio triput manje glasova od Paunovića. To je bilo veliko iznenađenje jer su Hajdaš i Borzan uvijek bili pripadnici iste struje - no izgleda da je Borzan otkazala bezuvjetnu podršku jer Hajdaš nije pozdržao da u Predsjedništvo uđe i njezin suradnik iz Osijeka Boris Piložota. Na njegovu je šalabahteru bilo ime Marija Milinkovića, a ne Piližote, i Milinković je prošao makar je manje poznat javnosti, a Borzan evidentno dala uputu da se u drugom krugu u Osijeku glasa za Paunovića. Tako je upitno ima li još i njezinu podršku.

Gotovo pola

Dakle, kad se povuče crta, od 17 članova novog Predsjedništva (predsjednik je 18. član) već sada, prije prve sjednice tog glavnog stranačkog tijela, slobodno se može reći da Hajdaš Dončić ne kontrolira gotovo pola Predsjedništva, te će na svakoj odluci itekako morati raditi. Neki su a priori njegovi kritičari - Picula, Ostojić i Glasovac, samom činjenicom da su podržavali Paunovića, a s drugima će se, poput Ahmetović ili Borzan, itekako morati boriti da bi ga podržali. Na njegovoj su strani svakako Mišel Jakšić, Mihael Zmajlović, Kristina Ikić Baniček, Sandra Krpan, Ivana Marković, Joško Klisović te oni koji su manje poznati, a uklizali su ravno sa šalabahtera kao spomenuti Mario Milinković ili gradonačelnik Trogira Ante Bilić (koji je u Dalmaciji istisnuo Mišu Krstičevića) te Lovro Lukavečki ispred Foruma mladih, koji također dolazi sa sjevera Hrvatske kao i on.

Dakle, omjer je tanak, devet prema osam već u startu, stoga Hajdašu Dončiću neće biti lako izgraditi autoritet predsjednika. Ako politiku bude nastavio u smjeru smjenjivanja ili isključivanja iz stranke, to sigurno neće biti dobro za njega i mantru koja kaže da SDP sada mora postati prvi, a ne ostati drugi u Hrvatskoj.