Zagreb, 12.09.2024 - Sučeljavanje kandidata za predsjednika SDP-a u središnjici stranke na Iblerovom trgu. Na slici Zoran Paunović.foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Zoran Paunović

20.9.2024., 07:00
IZBORI ZA PREDSJEDNIKA SDP-a

SDP Osijek za Paunovića, izbori u Splitu - poništeni

U Splitu su neki zaokruženi da su glasovali iako na izbore nisu ni izišli

Drugi krug izbora za predsjednika SDP-a održava se u subotu, 21. rujna, a favorit je Siniša Hajdaš Dončić, koji je u prvom krugu osvojio najviše glasova - 48,78 %. No sve je jasnije i kako će u Zoranu Paunoviću, gradonačelniku Makarske, koji je dobio 20,65 % glasova u prvom krugu, imati dostojnog protukandidata zbog potpore istaknutih članova i protukandidata koji su ispali u prvom krugu.

Ništa bez skandala

Iako službeni rezultati glasanja na unutarstranačkim izborima u SDP-u po pojedinim izbornim jedinicama, kao ni izlaznost u njima, nisu objavljeni, pojedini rezultati ipak se znaju. Primjerice, ovaj tjedan je objavljeno da su se u Rijeci, koja 30 godina slovi za utvrdu SDP-a, izborima odazvala samo 132 člana, ili njih tek 16 %, a najviše je glasova tamo dobio Hajdaš Dončić. Na drugoj strani zemlje, kako nam je potvrdio predsjednik osječkog Gradskog odbora SDP-a Vjeran Marijašević, u izboru kandidata za predsjednika SDP-a Hrvatske u prvom krugu unutarstranačkih izbora uvjerljivo najveći broj glasova članica i članova koji pripadaju osječkom odboru dobio je - Paunović. Marijašević podsjeća da se izbori odvijaju po načelu "jedan član - jedan glas" te smatra da je osobno pravo svake članice i svakog člana stranke da glasa prema svojoj savjesti i uvjerenju. Slijedom toga nije se izjasnio o osobnim preferencijama u drugom krugu.

Zabok, 14.09.2024. - Kandidat za predsjednika SDP-a Siniša Hajdaš Dončič prvi je od kandidata za predsjednika koji je u subotu ujutro glasao na unutarstranačkim izborima koje provodi SDP, a tom je prilikom kazao kako želi da stranka bude prva, a ne druga u Hrvatskoj. Na fotografiji Siniša Hajdaš Dončić.foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ml

Kandidat za predsjednika SDP-a Siniša Hajdaš Dončič

HINA

No izbori u SDP-u ipak ne prolaze bez skandala. Odjeknulo je kako je SDP-ova izborna komisija odlučila, zbog nepotpune dokumentacije, poništiti u cijelosti unutarstranačke izbore u Splitu, a izbori za članove stranačkog Predsjedništva i Glavnog odbora ponovit će se u subotu, zajedno s drugim krugom izbora za predsjednika stranke, potvrdio je u četvrtak predsjednik izborne komisije Stjepan Mikulandrić. Naime, utvrđeno je da je bilo ozbiljnih nepravilnosti i krivotvorenja glasova na biračkim listićima, a na što je upozorio kandidat za Predsjedništvo Mišo Krstičević. Krstičević je saborski zastupnik i gradonačelnik Ploča, a za ulazak u Predsjedništvo nedostajalo mu je samo 14 glasova, i to je bio razlog da je zatražio od Središnje izborne komisije uvid u materijale s biračkih mjesta u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Uočio je da nedostaje popis birača te je ustanovio da je time doveden u pitanje integritet cijelog izbornog postupka. Pokazalo se da su navedeni kao glasači ljudi koji na izbore nisu ni izašli, a osobi koja je u Zagreb trebala dostaviti materijale s izbora do Središnje izborne komisije navodno se pokvario auto putem, pa su ti materijali bili u "vakuumu" 48 sati.

SDP treba promjenu

“Nakon zaprimanja prigovora Središnja izborna komisija (SIK) obavila je uvid u izborni materijal i utvrdila određene nepravilnosti i donijela odluku o poništavanju izbora u Splitu", rekao je Mikulandrić, pojasnivši da izborni materijal nije predan onako kako je to propisano u obvezatnim uputama. Raspolaže i informacijama o uloženim žalbama na tu odluku SIK-a, o čemu će se očitovati Statutarna komisija. Izbori za predsjednika SDP-a u prvom krugu neće se ponavljati jer taj rezultat, kaže, ne utječe na redoslijed dvaju kandidata u drugom krugu. To je dosta čudno ako se zna da je Hajdašu Dončiću u prvom krugu izbora nedostajalo samo 75 glasova u apsolutnom broju iz cijele Hrvatske da bi pobijedio u prvom krugu. Ponavljanje izbora u Splitu može utjecati na konačne rezultate izbora za Predsjedništvo i Glavni odbor s obzirom na to da je biračko mjesto dosta veliko, rekao je, odbijajući konkretizirati sporne nepravilnosti. No, kako je Split oduvijek bio stranačka oporba, neki se pitaju može li to pomoći Paunoviću, unatoč prilično izvjesnom ishodu.

Ponovljeni izbori u subotu mogli bi dovesti i do nekih konkretnih promjena u stranačkim tijelima. Naime, Krstičević je kao gradonačelnik Ploča dobio samo 13 glasova manje za člana Predsjedništva od gradonačelnika Trogira Ante Bilića i ponovljeni izbori ga realno mogu “vratiti” u stranačko vodstvo. Isto tako očekuje se da će promjena biti i u Glavnom odboru, odnosno da će novi izbori dovesti do promjene sastava Splićana u tom tijelu.T.T.

Dio istaknutih SDP-ovaca izjasnio se kako su glasali. Primjerice, saborska zastupnica Sabina Glasovac rekla je za N1 kako je u drugom krugu njezin izbor Zoran Paunović te kako SDP treba promjenu, što pokazuje i to što je 52 % glasača u prvom krugu glasalo - za promjenu. "Tri puta smo pokušavali istim politikama i gubili smo izbore", podsjeća. SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula rekao je o drugom krugu kako su "iznenađenja u politici uvijek moguća, pa nije ni Zoran Paunović bez šanse".

I sam Paunović kaže da je primio pozive nekolicine zabrinutih članova iz Splita koji su izrazili sumnju u moguće nepravilnosti. "Legalist sam i poštujem svaku odluku stranačkih tijela, no žao mi je što je došlo do ove situacije. Vjerujem da će se u drugom krugu izbora takve pojave izbjeći", ističe.