Osijek, 16. 08. 2023, Stanovi u Osijeku, stanogradnja, nekretnine, ilustracija.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
20.9.2024., 15:41
APEL URODIO PLODOM

Problem apartmanizacije je pri kraju

Građanska inicijativa Stanari zajedno priopćila je u petak kako je Ministarstvo prostornoga uređenja uputilo Ministarstvu pravosuđa na nadležno postupanje njezine prijedloge, što smatra pomakom u rješenju problema nagomilane apartmanizacije u Hrvatskoj.

Stanari zajedno ranije su uputili apel Ministarstvu prostornog uređenja da Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima izmijeni tako da zaštiti građane od stambene krize, te su zatražili da se višestambene zgrade deapartmaniziraju i da stanovi opet imaju funkciju stanovanja. 

Kažu da su svim relevantnim institucijama predložili izmjenu i dopunu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, te održavanje tematske sjednice Hrvatskoga sabora. 

"Prema jučerašnjoj saborskoj raspravi na temu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima očito je da su gotovo svi politički akteri u Hrvatskoj svjesni opasnosti za kvalitetu života njezinih stanovnika kao i da ovakav Zakon ne rješava pitanje prava na stanovanje i prava vlasnika u višestambenim zgradama", smatraju u Inicijativi.

"Deapartmanizacija Hrvatske nije političko već nacionalno pitanje našeg opstanka i ako želimo mlade ljude zadržati u svojoj zemlji sada je pravo vrijeme za ispravne poteze", poručuju.  

Traže da se višestambene zgrade u Hrvatskoj deapartmaniziraju i da stanovi u njima opet imaju svoju funkciju, a to je stanovanje. Upozoravaju na negativne trendove koji su se posljednjih godina pojavili zbog bujanja apartmanizacije što se, kažu, direktno odražava na cijelo stanovništvo.

U Inicijativi kažu da je Hrvatska jedina zemlja u kojoj je dozvoljeno da se svi stanovi u zgradi registriraju kao apartmani za kratkoročni najam.

Navode da se prema objavama u medijima procjenjuje da je čak 15.000 stanova u Splitu, gradu od 160.000 stanovnika, potpuno prazno, odnosno da čak nisu ni u kratkoročnom najmu. 

Kažu da investitori iz Hrvatske i Europe koji žele na brzinu ostvariti veliki povrat na svoju investiciju kupuju stanove kako bi ih, nakon porasta cijene, prodali te da su prosječne cijene stanova u Splitu od 2015. porasle gotovo 70 posto.

Kažu i da je u Europi Split 2022. bio četvrti najskuplji grad po cijenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda, a cijene i dalje rastu. U odnosu na 2023., prosječna cijena stana u Splitu viša je u 2024. za daljnjih devet posto.

Ocjenjuju da je situacija zbog špekulativne kupnje i kupnje u svrhu kratkoročnog najma, postala neizdrživa te da iz naših gradova nestaju stanovnici, pogotovo mladi, u produktivnoj dobi.

Split je, kažu, u 10 godina izgubio gotovo 10 posto stanovnika, te će se ubrzo početi zatvarati i škole jer nema dovoljno djece koja bi ih pohađala. Oni sada sjede u đačkim klupama Irske, Njemačke, Austrije i drugih zemalja.