Zagreb, 13.09.2024. Redovita sjednica Vlade RH. Na fotografiji Andrej Plenković.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
Hina
20.9.2024., 13:46
obveza svih institucija

Plenković uz dan borbe protiv nasilja nad ženama: Nasilje se ne smije tolerirati

Uz Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava u nedjelju, premijer Andrej Plenković u petak je na sjednici Vlade naglasio da nasilje nema opravdanja i ne smije se tolerirati, a borba protiv nasilja nad ženama obveza je svih institucija.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na tri ubijene žene i jednu teško ranjenu u sudnici zagrebačkog Općinskog suda 1999., i to sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić i supruge optuženika za nasilje Gordane Oraškić, dok je zapisničarka Stanka Cvetković teško ranjena.

"Obilježavanje ovoga dana važno je za senzibiliziranje i edukaciju javnosti te slane jasne poruke da nasilje nema opravdanja, da se ne smije tolerirati i da ono nije nikakva privatna stvar", poručio je premijer.

Podsjetio je da je od početka prvog mandata Vlada poduzimala niz mjera radi sprječavanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a najrecentnije su izmjene kaznenog zakonodavstva iz ožujka ove godine.

Njima su, istaknuo je Plenković, proširena i osnažena prava žrtava te su povećane kazne za kaznena djela silovanja, teška kaznena djela protiv spolne slobode i spolne zlouporabe djeteta, a uvedeno je i posebno kazneno djelo - teško ubojstvo ženske osobe, femicid, za koje je zaprijećena kazna zatvora od najmanje 10 godina do dugotrajnog zatvora.

"Kroz tri kruga izmjena materijalnog i procesnog kaznenog zakonodavstva stvoren je kvalitetan pravni okvir koji omogućuje adekvatno sankcioniranje počinitelja kaznenih djela nasilja nad ženama. No, borba protiv nasilja nad ženama obveza je svih institucija", naglasio je premijer.

Jasna poruka da nasilje nije prihvatljivo, dodao je, mora dolaziti od svih segmenata društva, uključujući od pravosuđa koje je dobilo instrumente za izricanje strogih, odvraćajućih sankcija i vođenje postupaka na način da se snažnije štite prava i interes žrtava.

Kao Vlada, najavio je premijer Plenković, nastavit ćemo raditi na jačanju prevencije, koja podrazumijeva edukaciju od najranije životne dobi, kao i na sustavnom prikupljanje analizi podataka u vezi s nasiljem nad ženama koje trebaju biti podloga za nove mjere.

U subotu u Vukovaru 33. obljetnica Bitke za Vukovar i ustroja 204. brigade HV-a

U Vukovaru će se sutra, 21. rujna, obilježiti 33. obljetnica bitke za Vukovar i ustroja 204. brigade Hrvatske vojske, čemu će nazočiti potpredsjednici Vlade, a premijer je tim povodom istaknuo da je bitka za Vukovar bila prekretnička bitka Domovinskog rata i "jedna od najslavnijih stranica hrvatske ratne povijesti".

"I ovim obilježavanjem odajemo zasluženo priznanje svim sudionicima obrane grada - Vukovarcima i svim onima koji su u obranu Vukovara došli iz drugih krajeva Hrvatske i šire. Odajemo priznanje njihovoj čeličnoj volji i ustrajnosti, kojima su puna tri mjeseca odolijevali danonoćnim napadima za osvajanje grada. Hrvatska je tada bila žrtva velikosrpske, Miloševićeve agresije", rekao je Plenković.

Pripadnici legendarne 204 vukovarska brigada HV-a, zajedno sa svim braniteljima Vukovara nadljudskim su naporima ohrabrili cijelu Hrvatsku u najtežim trenucima Domovinskog rata te im još jednom iskazujemo zahvalnost, istaknuo je predsjednik Vlade RH.