Zagreb, 19.9.2024 - Sučeljavanje kandidata za predsjednika SDP-a. Na slici Zoran Paunović i Siniša Hajdaš Dončić.Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Zoran Paunović i Siniša Hajdaš Dončić.

Hina
20.9.2024., 20:55
U DRUGI KRUG IZBORA SDP IDE OBILJEŽEN SPLITSKOM AFEROM

Ostojić traži odgovornost: Dovoljno su sramotili SDP

Drugi krug izbora za predsjednika stranke održava se ove subote, a za to mjesto se bore Siniša Hajdaš Dončić i Zoran Paunović. Hajdaš Dončić je nacionalno bolje poznat kao bivši ministar i aktualni zastupnik te je imao veliku prednost u prvom krugu, a Paunović je gradonačelnik Makarske i tek se etablira na nacionalnoj sceni.
No izbori su sigurno u percepciji javnosti kompromitirani zbog afere u Splitu, gdje je Središnja izborna komisija najprije utvrdila nepravilnosti kod izbora za Predsjedništvo i Glavni odbor te odlučila da se ponovo glasa za ta tijela, da bi potom Statutarna komisija to poništila i ostala pri tome da se i u Splitu glasa samo za predsjednika u drugom krugu. Rezultat ove sramote SDP-a jest činjenica da je Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča i zastupnik, koji se smatrao oštećenim jer mu je nedostajalo 14 glasova za prolaz u Predsjedništvo, podnio prigovor zbog izbora u Splitu. No to ne znači da će Statutarna komisija više mijenjati stav, stoga je Krstičević veliki gubitnik ovih izbora - iako je dokazao da su nedostajali birački popisi u Splitu i da je bilo glasova onih koji na birališta nisu izišli - Statutarna komisija je sve poništila.

“NIŠTA OD TOGA NE PIŠE U RJEŠENJU”

Problem je što u rješenju SIK-a ne stoji da je bilo viška listića, zaokruživanja, da su glasali ljudi koji nisu izišli na biračko mjesto, ništa od toga nije bilo u rješenju SIK-a i mi ne možemo odlučivati izvan onoga što je sadržaj predmeta, kaže Čičak. Ne zna hoće li sada uslijediti optužbe za krađu izbora, ali dodaje da nijedna odluka koju je Statutarna donijela nije zadovoljila sve. O navodima da je nepravilnosti bilo i na drugim biračkim mjestima - nema saznanja.


Dakle, SDP kao da se pogubio u labirintu svoje unutarstranačke demokracije: Statutarna komisija SDP-a jednoglasno je donijela odluku kojom je poništila odluku Središnje izborne komisije o poništenju izbora u Splitu jer, pojašnjava čelnik Statutarne komisije Alen Čičak, povrede navedene u rješenju SIK-a nisu povrede zbog kojih se poništavaju izbori. Kaže da su tri člana u Splitu podnijela žalbe SIK-u, ali da rješenje koje je donio SIK nije dovoljno da se ponište izbori jer nisu donijeli bilo kakav dokaz o bilo kakvim izbornim nepravilnostima osim proceduralne pogreške koja nije dovoljna za poništenje. "Nismo imali drugog izbora, nismo SIK i odlučujemo isključivo na temelju stanja spisa", kaže.
Središnja izborna komisija dokazala je da je bilo falsificiranja glasova u Splitu, ali očito Statutarnoj nije dostavila sve te dokaze. Oštar je u komentarima te sramote i novoizabrani potpredsjednik Ranko Ostojić. "Statutarna je utvrdila da je bilo nepravilnosti u Splitu. Jedino tko je 'muljao' na izborima je Središnja izborna komisija, kojoj je Statutarna dvaput poništila rješenja i očitala lekciju zaposlenicima Iblera i njihovim šefovima. Dovoljno su se sramotili", kaže. Uvjeren je da će, kad se formiraju tijela stranke, biti otvoreno pitanje odgovornosti nanošenja štete SDP-u.
To nije prvi put da je SDP Splita “žrtva” centrale na Ibleru. U posljednjem takvom sukobu vrh SDP-a je pod vodstvom Peđe Grbina izabrao stranu onih koji su bili uz Puljka, jer mu je on trebao za nacionalnu koaliciju. Sada se dogodila ova blamaža i stranka se tamo opet podijelila.