Zagreb, 11.07.2024 - Ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs, nakon sjednice Vlade dao je izjavu za medije o pomaku početka školske godine.foto tHINA/ Damir SENČAR /ds
HINA/DAMIR SENČAR
20.9.2024., 15:35
NISU UGROŽENA PRAVA RADNIKA

Ministar Fuchs ne vidi potrebu za prosvjedom sindikata Preporod

Ministar znanosti obrazovanja i mladih Radovan Fuchs rekao je u petak kako ne vidi smisao prosvjeda sindikata Preporod ispred Ministarstva tražeći početak pregovora o granskim kolektivnim ugovorima, dodavši da će dobiti termin kao i drugi sindikati i da predsjednik Preporoda dramatizira. 

Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić izjavio je ranije danas na prosvjedu ispred Ministarstva na kojem se okupilo 50-tak sudionika, da se punih 30 mjeseci nakon isteka granskih kolektivnog ugovora i 15 mjeseci njihova traženja za početak pregovora ništa ne događa te da je poruka okupljenih sindikalnih povjerenika grada Zagreba - "pregovori odmah".

U izjavi nakon sjednice Vlade ministar Fuchs ocijenio je kako je taj prosvjed u stilu Preporoda te da će Ministarstvo sljedeći tjedan početi razgovarati s Nezavisnim sindikatom.

Sve sadržano u kolektivnim i granskim ugovorima primjenjuje se

"Doći će na red osnovno i srednje školstvo, ne vidim razlog zašto raditi ovakve prosvjede kada sve ide normalnim tijekom i kad ni približno nisu ugrožena radnička prava", dodao je resorni ministar.

Fuchs ističe kako se sve sadržano u kolektivnim i granskim ugovorima primjenjuje dok se ne zaključe novi.

"Imamo  božićnice, uskrsnice, regres. Tu je i povećanje plaća, osnovice za  40 posto ukupnih primanja za 60 posto.  Ne vidim zašto dramatizirati", rekao je Fuchs i dodao: "Naravno da ćemo pregovarati".  

Glavni razlog zbog kojeg se nije znao datum pregovora to što nije sazrela situacija, odnosno nije bilo smisla ulaziti u pregovore o pravima i financijama u trenutku dok se Vlada bavila  povećanjem osnovice s reformom zakonodavstva, pojasnio je ministar.

"Sigurno se nije moglo početi razgovarati prije nego što je donesen novi Zakon o radu i prije nego što su se implementirale odredbe tog Zakona u praksi", naglasio je Fuchs.

Dodao je da neke stvari još trebaju zaživjeti u praksi, primjerice ocjenjivanje djelatnika. 

Ministar je komentirao i Stipićevu poruku s prosvjeda da ako ne dođe do pregovora da će na sljedeći prosvjed doći članovi 105 podružnica. "Stipić dramatizira, kao što vidite druga dva sindikata nisu ni došla, a bave se istom djelatnošću", rekao je Fuchs.

Smatra da Stipićev sindikat ovim sebi podiže vidljivost kako bi privukao nove članove jer s brojem članova raste i fiskalna kasa. 

"Gorućeg problema zašto nismo započeli pregovore u ovakvoj financijskoj situaciji kada su i plaće veće - mislim da nema. Dobit će termin kao što smo ga dali i drugim sindikatima", zaključio je ministar znanosti obrazovanja i mladih.