Osijek, 20. 09. 2024., Trg slobode; Drugi ženski marš; press; Sanja Kastratović; Maja Celing CelićSNIMIO BRUNO JOBST

Sanja Kastratović i Maja Celing Celić

BRUNO JOBST
20.9.2024., 21:10
GODIŠNJICA UBOJSTVA MIHAELE BERAK

Apel: Prestanite štititi silovatelje i nasilnike

U nedjelju, 22. rujna, u Osijeku se održava “Dugi ženski marš”

U desetak hrvatskih gradova u petak su članice Ženske mreže Hrvatske i ostalih ženskih udruga i inicijativa organizirale mirne prosvjedne marševe pod sloganom "Prestanite štititi silovatelje i nasilnike".

Konferencijom za novinare na osječkom Trgu slobode akciji su se priključile i članice osječke udruge Adela podsjetivši kako je prošla točno godina dana od ubojstva mlade Osječanke Mihaele Berak, koju je iz službenog pištolja usmrtio policajac Marko Smažil. Maja Celing Čelić upozorila je da se za nekoliko dana održava drugo ročište suđenja Smažilu, koje je zatvoreno za javnost zbog navodnog intimnog odnosa žrtve i ubojice. "Znači li to da će ubojstvo opravdati intimnim odnosom? Jer je bio ljubomoran, posesivan, jer se htio osvetiti? Ništa od ovoga ne može biti olakotna okolnost za ubojstvo žene zato što je žena, za femicid", poručila je Maja Celing Čelić zatraživši transparentno suđenje i primjerenu kaznu za ubojicu te promjene u hrvatskoj policiji jer tvrdi "da se kao građanke i građani u svojoj državi žele osjećati sigurno".

TRAŽE SE IZMJENE ZAKONA I PRAVILNIKA

“Tražimo hitno usvajanje zakonskih izmjena i pravilnika koji bi onemogućili ovakve slučajeve u budućnosti; izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti koja bi obvezala ravnatelje zdravstvenih ustanova da privremeno suspendiraju osobu protiv koje se vodi kazneni postupak za određena kaznena djela, uključujući kaznena djela protiv spolne slobode, najteža kaznena djela povezana s rodno uvjetovanim nasiljem i kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Tražimo također izmjenu Zakona o liječništvu, uvođenjem odredbe o privremenom oduzimanju odobrenja za samostalni rad liječnicima protiv kojih se vodi kazneni postupak za navedena kaznena djela do pravomoćnosti sudske odluke. Tražimo sustavan pristup borbi protiv nasilja nad ženama – usvajanje nacionalne strategije i donošenje zakona protiv svih oblika nasilja nad ženama te njihovu strogu provedbu. Također, tražimo transparentnost u sudskim postupcima i javno objavljivanje presuda za nasilje nad ženama, uključujući slučajeve femicida”, naglašavaju iz udruge Adela.

Na slučaj Zlatka Topolovca, ginekologa osječkog KBC-a, podsjetila je Sanja Kastratović navodeći da kod optužbe i pokretanja kaznenog postupka za bludne radnje i silovanje za koje je optužen da ih je počinio u KBC-u Osijek tijekom pregleda pacijentice, vodstvo osječkog KBC-a nije pokrenulo nikakav postupak kojim bi optuženoga za silovanje udaljilo od žena, a Hrvatska liječnička komora obustavila je disciplinski postupak.

“DORH nije u prvom slučaju zatražio istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke te mogućnosti ponavljanja djela, iako se radi o ginekologu koji je dnevno u nekoliko navrata bio u mogućnosti počiniti isto kazneno djelo, te je u mogućnosti utjecati na sebi podređene svjedoke", tvrdi Kastratović dodajući da sud tada nije izrekao trenutnu zabranu rada.

Također navodi da je sustav tek nakon medijske buke iznenada profunkcionirao. "Kriminalistička obrada, izvanredni otkaz, koji mi nikada nismo tražile, već samo da se ginekologa makne od žena, i uhićenje dogodili su u četiri dana", ističe Kastratović naglasivši da tek nakon svega toga vodstvo KBC-a Osijek traži prvostupanjsku presudu, pokretanje disciplinskog postupka, a ginekologu su i promptno uručili otkaz. Stav udruge Adela je da sustav ovako treba funkcionirati uvijek, poručila je Kastratović.

S konferencije za novinare članice udruge Adela uputile su zahtjeve u kojima traže ostavke ravnatelja KBC-a Osijek, ministra zdravstva te odgovornih u Hrvatskoj liječničkoj komori.

Za nedjelju, 22. rujna, kada se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, najavile su održavanje "Dugog ženskog marša" u Osijeku, koji će krenuti u 10 sati s osječkog Trga Ante Starčevića. Članice udruge Adela pozvale su građanke i građane Osijeka da se priključe maršu i na taj način podrže borbu protiv svakog oblika nasilja nad ženama.