BELI MANASTIR - PREDAJA PLASTIČNE AMBALAŽE, PLASTIČNE I STAKLENE BOCE, LIMENKE, LISTOPAD 2021.
IVICA GETTO
19.9.2024., 13:08
POČETKOM IDUĆE GODINE

Povećava se naknada za povratak PET ambalaže

Naknada za povrat PET ambalaže povećat će se sa sedam na deset centi od 1. siječnja sljedeće godine, navodi se u prijedlogu Uredbe o naknadi gospodarenja otpadom i povratnoj naknadi koju je Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije uputilo u javno savjetovanje.  

U članku 4. prijedloga Uredbe koja će u javnom savjetovanju biti do 17. listopada navodi se da povratna naknada za jedinicu primarne ambalaže za pića iznosi 0,10 eura. 

"Povratna naknada se plaća za jednokratnu ambalažu koja je namijenjena za pića i načinjena je od plastike, stakla, metala ili je višeslojna (kompozitna) ambalaža s pretežno papir-kartonskom komponentom i volumena je jednog ili manjeg od tri litre", navodi se u prijedlogu Uredbe.

Hrvatska je još 2005. uspostavila sustav povratne naknade za ambalažu pića i napitaka. Povratna naknada je prije uvođenja eura iznosila 50 lipa, a nakon uvođenja eura građani dobivaju sedam centi po boci.

Udruge za zaštitu okoliša još su početkom prošle godine, uvođenjem eura, pozvale Ministarstvo da poveća povratnu naknade za ambalažu pića jer je u Hrvatskoj "sramotno najniža od svih zemalja Europske unije".   

Voditeljica kampanje protiv zagađenja plastikom u Zelenoj akciji Ana-Marija Mileusnić Hini je rekla da je i novi prijedlog povratne naknade od 10 centi "i dalje sramotno niska naknada".

"S obzirom na inflaciju i rast cijena iznos povratne naknade trebao bi biti viši, i iznositi do 50 centi ovisno o materijalu i volumenu povratne ambalaže", istaknula je Mileusnić. 

Da se naknada za povrat PET ambalaže od 1. siječnja sljedeće godine povećava sa sedam na 10 centi, potvrdila je u utorak RTL televiziji i ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković.

Ministrica Vučković je u utorak nakon sjednice Vlade novinarima rekla i da će se od 1. siječnja sljedeće godine naplaćivati lagane plastične vrećice koje se u rolama nalaze uglavnom na odjelima voća i povrća u trgovinama ili na štandovima na tržnicama.