BRUNO JOBST
19.9.2024., 20:06
KONAČNE RANG-LISTE ZA UPIS NA STUDIJE U JESENSKOM ROKU

Na 18.572 slobodna mjesta upisalo se 6363 studenata

Objavljene su konačne rang-liste za upis kandidata u jesenskom upisnom roku na studije visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u akademskoj 2024./2025. godini. Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje u jesenskom je upisnom roku bilo ponuđeno 1170 studija s ukupno 18.572 upisna mjesta. Prijavilo se 8886 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 6363. Rang-liste su objavljene na mrežnoj stranici www.postani-student. Riječ je o prijediplomskim i integriranim studijskim programima na visokim učilištima. Prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote u jesenskom upisnom roku najpoželjniji studiji s kvotom od bar deset mjesta bili su: Poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, potom Građevinarstvo na Građevinskom fakultetu u Zagrebu i Sestrinstvo (online studij) na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, navodi se u objavi za medije Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

BRUNO JOBST

Ukupno najveći broj prijava prvog prioriteta imali su studiji: Sestrinstvo (online studij), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, Ekonomija i poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Osijeku i Promet, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, ističe se dalje u objavi Agencije.

U PRVOM ROKU 23.500 S PRAVOM UPISA

Podsjećamo, prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, u ljetnom upisnom roku prijavilo se ukupno 32.285 kandidata koji su mogli birati između 1313 studija na kojima je ukupna upisna kvota 41.174. Pravo upisa na neki od studija u ljetnom upisnom roku ostvarilo je 23.540 kandidata i kandidatkinja.

Na tablicama Agencije za znanost i visoko obrazovanje, uz već navedeni osječki Ekonomski fakultet, navodi se još nekoliko fakulteta i učilišta iz Osijeka i Slavonije za koje je vladao pojačani interes. To su Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta u Osijeku, studij Računarstvo (stručni); Građevinski i arhitektonski fakultet Sveučilišta u Osijeku, studij Građevinarstvo, smjer: opći (stručni) i Veleučilište “Lavoslav Ružička” u Vukovaru, smjer Fizioterapija (stručni). Svi oni nalaze se u tablici među prvih 10 studija prema omjeru prvih izbora i kvote. 

Osijek, 02. 10. 2023., CAMPUS, akademska godina 23/24, fakulteti, fakultet, brucosi, studenti, student, studentice, ilustracije, menzaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST