Zagreb, 09.06.2024. - Mislav Kolakušić glasao je na glasačkom mjestu 171 za izbor zastupnika u Europski parlamentu. Na fotografiji Mislav Kolakušić. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo
HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo
19.9.2024., 19:56
HRVATSKI SABOR SADA IMA 150 ZASTUPNIKA

MIP donio odluku: Nezakonit zahtjev Mislava Kolakušića za aktivacijom mandata u Saboru

Mandatno-imunitetno povjerenstvo u četvrtak je prihvatilo zahtjev zastupnika Dražana Dizdara za zamrzavanje mandata iz osobnih potreba. Istodobno je kao nezakonit odbilo prijedlog stranke Pravo i pravda da Dizdara u Saboru zamijeni Mislav Kolakušić. Razlog je činjenica da je Kolakušić u travnju, kako bi mogao nastaviti biti zastupnik u Europskom parlamentu, podnio ostavku na dužnost u Saboru, u koji je umjesto njega ušao Dizdar.

Stoga sada Sabor ima 150 zastupnika, jednog manje nego što je to uobičajeno. Takva je danas situacija što se tiče mandata koji je u Prvoj izbornoj jedinici, u koaliciji s Domovinskim pokretom, osvojio Kolakušić, uz kojeg je iz stranke Pravo i pravda kandidat bio još samo Dizdar. No Kolakušić se ne predaje i najavljuje tužbu Ustavnom sudu. Kolakušić, naime, tvrdi da je oštećen već u trenutku kada mu je MIP uskratio mogućnost da zamrzne svoj mandat i tražio od njega da, ako želi ostati u Europskom parlamentu, da ostavku u Saboru. Tada mu je, uvjeren je, "HDZ putem Mandatno-imunitetnog povjerenstva ukrao saborski mandat". Jer nakon izbora za hrvatske članove Europskog parlamenta održanih 2013. MIP je Andreju Plenkoviću, Davoru Ivi Stieru, Biljani Borzan, Toninu Piculi, Nikoli Vuljaniću i Ruži Tomašić odobrio stavljanje saborskog mandata u mirovanje.

“Ispada da su Plenković i ekipa nezakonito bili u EU parlamentu jer, prema tumačenju koje meni dao MIP, njima je odmah morao prestati mandat u EU parlamentu, što znači da su nezakonito uzeli ukupno milijun i pol eura", rekao je Kolakušić.

Neosporno je da Kolakušić govori istinu kada je riječ o postupanju MIP-a poslije izbora za Europski parlament 2013., koji su organizirani jedino u Hrvatskoj kao novoj članici Europske unije. U odlukama o zamrzavanju mandata spomenutih uopće se ne spominje da su oni izabrani u Europski parlament, službeno je njih šestero, kako se navodi u izvješćima MIP-a, iskoristilo zakonsko pravo zastupnika da jednokratno podnese pisani zahtjev predsjedniku Sabora za stavljanje mandata u mirovanje. Tu priča, međutim, ne završava. Kolakušić na svojoj konferenciji za novinare nije kazao da su Plenković, Stier, Borzan, Picula i Tomašić dali ostavku na dužnost zastupnika kada su 2014. ponovo izabrani u Europski parlament.

Aktualni predsjednik MIP-a Robert Jankovics na jučerašnjoj je sjednici kazao da on ne zna što se točno dogodilo 2013., ali da je načuo da je postojao dogovor Hrvatske i Bruxellesa da se napravi iznimka i nacionalnim zastupnicima izabranim u Europski parlament omogući zamrzavanje mandata s obzirom na to da su ubrzo bili i redovni izbori za Europski parlament.