kapetan marko bekavac
ILUSTRACIJA
19.9.2024., 09:04
SKANDALOZNA ODLUKA

ITF će se boriti protiv odluke o kapetanu Bekavcu i prvom časniku Abokhariju

Međunrodna federacija transportnih radnika (ITF), sindikalna organizacija koja okuplja gotovo 20 milijuna radnika u transportu i logistici diljem svijeta, osudila je prvostupanjsku odluku turskog suda kojom su splitski kapetan Marko Bekavac i prvi časnik palube Ali Abokhari iz Finske nepravomoćno osuđeni na po trideset godina zatvora, jer je prije gotovo godinu dana na brodu »Phoenician M« na kojemu su plovili, u turskoj luci Eregli, pronađeno 137 kilograma kokaina.

Iz ITF-a su presude dvojici pomoraca nazvali skandaloznima, dodajući kako su zapovjednik Bekavac i prvi časnik Abokhari osuđeni bez dokaza, i to nakon što su, zajedno s još osmoricom članova posade, oslobođenih odlukom suda, već proveli gotovo godinu dana u pritvoru.

– ITF osuđuje odluku suda koji je dvojici pomoraca izrekao kazne zatvora u trajanju od trideset godina, nakon što je droga pronađena na brodu u crnomorskoj luci Eregli. Kapetan Marko Bekavac i prvi časnik Ali Abokhari, članovi posade broda »Phoenician M«, već su proveli godinu dana u pritvoru u Ankari, a osuđeni su na trideset godina zatvora, unatoč tome što nema nikakvih dokaza da su učinili išta pogrešno, ističu iz ITF-a, dodajući da sud ničim nije objasnio presudu.

– Optužbe na njihov račun bile su temeljene isključivo na takozvanoj zapovjednoj odgovornosti. Prema turskim zakonima, sud ima rok od mjesec dana za objašnjenje presude. Brod pod panamskom zastavom na kojemu su plovili prevozio je ugljen iz Kolumbije u Tursku, gdje je policija našla 137 kilograma kokaina na brodu. Prethodno je već u Kolumbiji nađen kokain na brodu, prije isplovljavanja, ali o tome nije bila provedena nikakva istraga. Posada je o luci uplovljavanja bila obaviještena samo tri dana ranije, a kapetan Bekavac je od kompanije tražio instaliranje dodatnih sigurnosnih kamera prije ukrcaja tereta. Kompanija se na taj zahtjev oglušila.

David Heindel, predsjednik Odjela za pomorstvo u ITF-u i predsjednik Međunarodnog sindikata pomoraca Sjeverne Amerike je naglasio kako je problem kriminalizacije pomoraca i njihova zatvaranja diljem svijeta rastući problem prisutan već niz godina.

– Kriminalizacija pomoraca je već postala opće mjesto u pomorstvu. Vidimo slučaj za slučajem, vrlo slične ovome kapetana Bekavca i prvog časnika Abokharija – pomorce se tretira kao kriminalce, drže ih u pritvoru mjesecima, bez suđenja, a u konačnici im se izriču nečuvene presude za zločine koje nisu počinili. Riječ je o užasavajućem kršenju njihovih ljudskih prava, rekao je Heindel.

– Pomorstvo je jedina profesija na svijetu u kojoj su ljudi krivi dok ne dokažu nevinost. Borit ćemo se protiv ove sudske odluke dokle god dvojica pomoraca ne budu oslobođena, rekao je Heindel, a ITF još jednom poziva globalnu pomorsku zajednicu da se suprotstavi odluci turskog suda i ustane u obrani prava pomoraca.

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske je dodao da je riječ o besramnoj presudi koja pokazuje potpuno nerazumijevanje i nepoštovanje onoga što pomorci rade.

– Ovo se čini kao još jedan u nizu slučajeva u kojima lokalne vlasti, želeći pokazati svoju revnost u borbi protiv trgovine narkoticima, namjerno ciljaju pomorce optužbama za navodni šverc drogom, unatoč nedostatku bilo kakvih dokaza, rekao je Melvan.