zastupnica u Europskom parlamentu Nikolina Brnjac ustupljena fotografija

Nikolina Brnjac

19.9.2024., 10:24
Zaštita potrošača

Brnjac: Putnicima ćemo osigurati povrat novca za propala putovanja

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Nikolina Brnjac imenovana je u tim za izradu novog zakonodavnog okvira kojim će se precizno definirati odgovornost svih u lancu organizacije putovanja, a putnicima omogućiti potpuni povrat troškova.

- Najvažnije je pružiti snažnu zaštitu potrošačima, imajući u vidu kako je za to potrebno postaviti osigurače u cijelom lancu paket aranžmana, jer ne želimo ni da propadaju europske putničke agencije i turoperateri, koji su zbog novih načina putovanja ionako već pod pritiskom. Problematika mi je dobro poznata iz Hrvatske, tako da vjerujem da ću pomoći da dođemo do kvalitetnih rješenja - istaknula je zastupnica Brnjac.

Prema njezinim riječima, putnici moraju bez prepreka ostvariti pravo na povrat novca u slučaju otkazivanja, što se pokazalo problematičnim baš tijekom pandemije. Naime, turističke agencije su u to vrijeme imale problema sa solventnošću, teško je bilo naći osiguravatelja, tako da su građani imali problem jer nisu mogli do svojih sredstava u slučaju otkazivanja, ali i turističke agencije koje su već platile drugim pružateljima usluga (npr. smještaja i transporta).

Turizam je važna tema za Europljane. Prije pandemije bolesti COVID-19 i ograničenja putovanja, 65 % Europljana otputovalo bi na najmanje jedno turističko putovanje svake godine. Turizam ima važnu ulogu u globalnom gospodarstvu jer izravno i neizravno čini više od 10 % svjetskog bruto domaćeg proizvoda.

- Izmjene Direktive o putovanjima u paket aranžman osnažit će prava putnika što je iznimno važno za budućnost turističkog sektora, ali i europskog gospodarstva. Zato mi je drago što ću ispred Kluba zastupnika EPP-a raditi na njezinom novom okviru - zaključila je Brnjac.

Dodala je kako se od prve verzije ove Direktive način putovanja uvelike izmijenio, što zbog pandemije COVID-19, što zbog platformi za iznajmljivanje te low-cost letova, ali i danas zapravo putovanja u paket aranžmanima ostaju najsigurniji i najopušteniji način turističkih putovanja.