Zagreb, 18.09.2024. Početak 3.sjednice Hrvatskog sabora. Premijer Andrej Plenković u Gordana Jandrokovića i ministara obišao je nove prostorije Hrvatskog sabora.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
Hina
18.9.2024., 10:28
Hrvatski Sabor:

Počelo aktualno prijepodne, Plenković obišao novi prostor

 Aktualnim prijepodnevom Hrvatski sabor počeo je u srijedu redovito jesensko zasjedanje na novoj lokaciji vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman” na zagrebačkom Črnomercu na kojoj bi, zbog obnove svoje potresom oštećene zgrade, trebao provesti iduće tri godine.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prije početka sjednice je zajedno s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem obišao nove prostorije Sabora i samu sabornicu.

Plenković je izrazio zadovoljstvo viđenim. „Dobro je, lijepo je”, kazao je.

Sjednica je počela intoniranjem himne „Lijepa naša domovino” te minutom šutnje za sve poginule branitelje. Jandroković je na početku sjednice zahvalio svima koji su pomogli u preseljenju u novi prostor, posebice Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci.

Tijekom aktualca 40 zastupnika postavit će pitanja članovima Vlade, prvi će to učiniti Veljko Kajtazi (Klub nacionalnih manjina), a posljednji HDZ-ov Goran Ivanović.

Ive Ćaleta-Car podnio ostavku i vratio mandat DP-u

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta (DP) Ive Ćaleta-Car podnio je pisanu ostavku na zastupničko mjesto i vratio mandat stranici za koju je rekao da "nije više ona ista priča", a stranka je potvrdila da će ga zamijeniti Predrag Mišić.

"Sve ono što se izdogađalo s DP-om u zadnjih par mjeseci, pa i u skorije vrijeme, a radi se o javnosti poznatim stvarima, navelo me na razmišljanje iz kojeg je proizišao vrlo jasan zaključak - da DP nije više ona ista priča u koju sam se čista srca uključio prije četiri godine", objavio je 22-godišnji Ive Ćaleta-Car na Facebooku.

Dodao je kako je valjanje u blatu i nabacivanje blatom koje je prethodilo saboru stranke dodatno u njemu "ubilo dobar dio volje i zdravu ambiciju da obnaša tu najčasniju političku dužnost".

Žao mu je, napisao je, što je zbog manjka političkog iskustva pristao biti dijelom tog valjanja u blatu i što nije više obola dao za očuvanje jedinstva unutar stranke.

Svoj rad neće nastaviti kao nezavisni zastupnik jer smatra da je njegova ljudska i moralna obaveza da kao zamjenik zastupnika vrati svoj mandat stranci.

"Ispričavam se svim ljudima koje sam ovim činom razočarao. Svoje političko djelovanje nastavit ću kao nezavisni vijećnik u Općinskom vijeću Općine Bilice, a svojim bivšim kolegama želim svu sreću", objavio je Ćaleta-Car.

Naglasio je da nije bilo nikakvog pritiska te da se radi isključivo o njegovoj odluci.

Ćaleta-Car je najmlađi saborski zastupnik, a u Sabor je ušao kao zamjena zastupniku Ivanu Šipiću.

Saborske zastupnike na dnevnom redu zasad čeka 101 točka, a izvjesno je da će se dnevni red tijekom zasjedanja još dopunjavati.

I na početku sjednice dopunjen je sa sedam novih točaka.

Uz aktualno prijepodne, koje se održava na početku svake nove sjednice, Hrvatski sabor u srijedu će raspraviti i izvješće predsjednika Vlade o održanim sastancima Europskog vijeća.

Jesensko zasjedanje, prema Ustavu traje do sredine prosinca.