Zagreb, 18.09.2024. Početak 3.sjednice Hrvatskog sabora, koja je započela aktualnim prijepodnevom i izvješćem premijera Andreja Plenkovića o sastancima Europskog vijeća. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
Hina
18.9.2024., 19:11
SABORSKI AKTUALAC

Plenković: Naglasak će s oporezivanja rada ići na oporezivanje imovine

Jadrolinija, cestogradnja, porezna reforma - glavne su teme aktualnog sata na prvoj jesenskoj sjednici Sabora, održanoj u novim prostorima u Vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman na zagrebačkom Črnomercu. Opozicija nije bila osobito provokativna prema premijeru Andreju Plenkoviću, a on je priliku iskoristio da poruči kako su novi prostori Sabora “dobri i lijepi”, ali i da istakne kako će se porez na dohodak nastaviti smanjivati. Tvrdi i kako odgoda detaljnog predstavljanja poreza na nekretnine nije rezultat pritiska Crkve ili banaka, koje posjeduju veliki broj stanova na tržištu, na Vladu.

“Bit će još jedna porezna reforma, rasterećujuća. Kao što smo rekli u izbornom programu, ići će akcent s oporezivanja rada, poreza na dohodak, na oporezivanje imovine, što već postoji kroz porez na kuće za odmor. Sada ga transformiramo zbog činjenice da su cijene kvadrata i najma skupe. Naime, cilj je na tržištu imati više nekretnina po priuštivijim cijenama, što je i dio demografskih mjera”, rekao je. Na novinarski upit odgovorio je da nema pritisaka i lobiranja od banaka ili Crkve u pitanju poreza i reforme nego samo reformski paket koji će ići u proceduru.

Zagreb, 18.09.2024. Početak 3.sjednice Hrvatskog sabora, koja je započela aktualnim prijepodnevom i izvješćem premijera Andreja Plenkovića o sastancima Europskog vijeća. Na fotografiji Andrej Plenković.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
Hina

Odgovarajući na aktualnom satu na pitanja SDP-ovih zastupnika, Plenković je većinom skretao raspravu k predsjedničkim izborima, odnosno prema kandidatu SDP-a Zoranu Milanoviću, aktualnom predsjedniku RH. Pitali ga oni o pomoćnicima u nastavi ili bilo čemu drugome, Plenković je aktualni sat iskoristio da ponovi kako je SDP na parlamentarnim izborima podržao “kršitelja Ustava”. Očekivano, “zakačio” se sa SDP-ovom Mirelom Ahmetović, koja je pitala koliko će rasti inflacija s obzirom na to da se cijene energenata povećavaju nakon devetog kruga mjera Vlade, a koja je navela i kako HNB najesen predviđa rast inflacije na 3,9 posto. Plenković ju je optužio da “bunca”, a ona njega da je, uoči nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, također izvrgava nasilju. “Znate li vi da smo mi imali više od tri godine krize, i da su cijene energenata te tri godine ostale iste. Dok cijena struje raste na 120 eura, a plina na 300 eura na svjetskom tržištu, naši građani su stalno imali istu cijenu. Jeste li vi prespavali sve ovo vrijeme, pa sada buncate”, upitao je Plenković SDP-ovu zastupnicu. Uz jasnu poruku: “Hvala HNB-u na projekcijama, ali inflacija će biti niža od njihove prognoze”, rekao je.

“Vas žulja što sam ja rekla istinu da plin u Hrvatskoj neće ići ‘dolje’ unatoč vašem LNG terminalu. Cijena je narasla za 37 posto od 2020. do danas, a građane tko šiša, a šiša ih HDZ, i to na nulu”, poručila mu je Ahmetović.

Jednako tako, polemiku je vodio i sa Sabinom Glasovac - ona ga je pitala o pomoćnicima u nastavi, uz poziv da samo jedan dan pokuša raditi taj humani posao, a on joj je odgovorio kako SDP podržava “kršitelja Ustava”.

“Vi ste iz stranke koja podržava čovjeka koji ne poštuje Dan državnosti vlastite države, a predsjednik je. Nema tog Googlea na kojem možete izguglati da takva država postoji, gdje predsjednik ne poštuje nacionalni praznik”, rekao je Sabini Glasovac.

Nije manje oštar bio ni prema Ivani Kekin iz Možemo. Ona je predsjednička kandidatkinja te stranke za Pantovčak i došla je u Sabor s fotografijom premijera iz jedne privatne klinike, Radiochirurghije, upitavši ga kako to tretira javno zdravstvo, a on joj je odgovorio s cinizmom, da nije znao da je “stalker”, dakle osoba koja ga uhodi i hoda uokolo s njegovom slikom. Nije bolje prošla ni Marija Selak Raspudić, još jedna predsjednička kandidatkinja, kojoj se obratio sa: “Poštovana zastupnice Marija Selak Milanović, pardon Raspudić”, i uz aluziju da izbore igra za Milanovića, kako bi ga u drugom krugu podržala i dala mu svoje glasove. Ipak, potvrdio joj je da će novi zakon o strancima biti na sjednici Vlade do sredine listopada.

Jedan od hitova dana bilo je i sukob nezavisne zastupnice Dalije Orešković, koja je izabrana na SDP-ovoj listi, a koja je ministra demografije, DP-ova Ivana Šipića pitala što radi na ovoj tematici kao najnoviji HDZ-ov uhljeb koji je izigrao birače. On ju je prozvao da dosad nije dobio nijedan njezin prijedlog oko demografskih mjera te da nije dosad poslala ni jedan e-mail niti je došla u to ministarstvo.

“Vi da mi govorite o ‘uhljebizmu’, a izabrani ste na listi SDP-a?! Milanović vas je nazivao narikačom, a vi ste svejedno išli SDP-u da vas stavi na listu. Vi ste uvreda za žene”, rekao joj je Šipić, a ona njemu da je DP postao “sluganska poluga HDZ-a”.