11.06.2024., Batina - Vlasnici kuca na Zelenom otoku kod Batine, danas ocekuju vrhunac plimnog vala sa Dunava. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

ZelenI otok U LIPNJU 2024.

PIXSELL
17.9.2024., 07:21
U OČEKIVANJU VELIKOG DUNAVSKOG VALA

Zeleni otok pod vodom već krajem ovog tjedna, treći put ove godine

Razina Dunava kod Batine u ponedjeljak u 10 sati iznosila je 207 centimetara ''u plusu'', što je 80-ak centimetara više nego 24 sata prije. Razina je to koja ne zabrinjava stanovnike jedinog baranjskog mjesta na Dunavu, Batine, kao ni vlasnike vikendica na obližnjem Zelenom otoku. No prognoze hidrologa iz Hrvatske i susjednih zemalja itekako su zabrinjavajuće. Naši sjeverni susjedni, naime, prognoziraju kako će rijeka kod Budimpešte u idućih tjedan dana porasti približno pet metara, nakon čega bi trebalo početi opadanje. Kada je riječ o nama najbližem mađarskom gradu Mohaču, predviđen je sličan rast.

Gradonačelnik Budimpešte proglasio je treći stupanj opasnosti od poplava, a naglašeno je kako će na niža područja dunavskog Margit Szigeta biti stavljene vreće s pijeskom, uz napomenu kako bi, ovisno o poplavljenosti, otok mogao potpuno biti zatvoren za vozila i pješake sredinom tjedna. Očekuje se da će od utorka biti poplavljena niža obala Dunava te da će Dunav dosegnuti razinu kakvu dosegne jednom u trideset godina. Na obrani od poplava u Mađarskoj je angažirano 350 vojnika.

zeleni otok vikend naselje dunav priprema za poplavurujan 2024

Vikendaši sklanjaju namještaj i bijelu tehniku na višu razinu

IVICA GETTO

Nema sumnje da će plimni val stići do Batine, pa veliki porast razine Dunava u Hrvatskoj najavljuje i generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković. Naglašava kako bi moglo doći do scenarija kakav je bio 2013. godine, kad je vodostaj u Budimpešti bio rekordan, a vodostaji u Hrvatskoj blizu rekordnih. Upozorio je da će u idućim danima doći do porasta Dunava od šest metara, što je vrlo ozbiljan vodostaj, naglasivši kako ljudi imaju sedam do deset dana za pripremu. Ustvrdio je da su spremni u pitanju materijala i zaliha te kako će se Hrvatska organizirati svim svojim snagama da se odupre takvim vodenim valovima. Sudeći po prognozama, vodostaj rijeke kod Batine u petak bi trebao biti viši približno četiri metra, uz tendenciju daljnjeg porasta. Batinarci pomno prate vodostaj u gornjem dunavskom toku, nadajući se da većih problema neće biti. Priznaju da su prilično iznenađeni razvojem situacije.

NEVIĐENO VIŠE OD POLA STOLJEĆA

Damir Mendler, vlasnik vikendice, naglašava kako će vrlo brzo i najuporniji napustiti Zeleni otok, među kojima i Ranka Turk, koja na otoku živi i tamo je prijavljena. “Spas” će potražiti u Belom Manastiru. Dunav je, dakle, treći put ove godine poremetio planove Zelenootočana. “Plivali su u siječnju i lipnju, a sada će i u rujnu, što im se gotovo nikada nije dogodilo u više od pola stoljeća, od vremena kada su prve vikendice izgrađene na ovom poznatom nebranjenom baranjskom izletištu na Dunavu. Inače, prosječni rujanski vodostaj Dunava kod Batine je između 100 i 200 centimetara, no znao je dosegnuti +700, ali i biti “u minusu”.

“Prvu informaciju o dolasku visoke vode dobio sam u četvrtak, kada je Dunav kod Batine bio minus 30-ak centimetara. Nismo vjerovali da će u samo nekoliko dana toliko porasti, ali voda je morala doći.

The fire brigade is evacuating residents from flooded houses in Czechowice Dziedzice, Poland, September 15, 2024. The death toll from flooding in central Europe has risen to eight people as thousands of people are evacuated from their homes in the Czechia. The floods have claimed six lives in Romania and one each in Austria and Poland. In the Czechia, four people who were swept away by waters were still missing, police said. The flooding follows days of torrential rain caused by a low-pressure system named Boris, and has led to burst river banks in several parts of the region. The system has also led to some of the worst flooding in nearly three decades in hard-hit areas in the Czechia and Poland. Photo by Dawid Markysz/Newspix/ABACAPRESS.COM Photo: Newspix/ABACA/ABACA
POVIJESNE POPLAVE U SREDIŠNJOJ EUROPI

“Bila je to apokalipsa, a blata ima posvuda”

Nasip kod Batine drži vodu na približno 850 centimetara, pa poplave u naselju ne bi trebalo biti", kaže Šandor Šipoš, stanovnik Batine i zamjenik načelnika Općine Draž. Ističe kako je posljednja ''velika voda'' Batini zaprijetila u lipnju 2013. godine. Tada je vodostaj kod Batine bio +772 centimetra, samo nešto niži od rekordnih +795. Naglašava da za sada nije "podignuta" civilna zaštita, što se čini nakon obavijesti iz Hrvatskih voda. Objašnjava kako se otvor na nasipu u središtu Batine s obje strane zatvara kada Dunav bude viši od +700 cm. Ponavlja kako se Mađari strahovito pripremaju za obranu te će i Batinarci spremno dočekati vrh vodenog vala, koji ne bi trebao ugroziti to mjesto. Za razliku od Zelenog otoka, koji će sigurno "zaplivati" već krajem ovoga tjedna. Ni Zelenootočani nisu slutili da će "plivati" treći put ove godine. "Da nam je to netko rekao nakon poplave u lipnju i poslije, samo bismo mu se nasmijali. No što je, tu je. Dio vikendaša stvari je na katove počeo dizati tijekom vikenda, a mi to činimo danas. Očekujem da će u moju vikendicu voda ući za tri-četiri dana, kada vodostaj bude između 520 i 550 centimetara", priča Damir Mendler, vlasnik vikendice u "drugom redu", dodajući kako će u to vrijeme voda poplaviti i jedinu prilaznu cestu. Računa da će maksimalni vodostaj biti približno +700 cm, što znači da neće 'zaplivati'' gornji kat njegove vikendice.